Delicious Everyday
De feesten zijn de ideale gelegenheid om te tonen dat je met een plantaardige maaltijd ook feestelijk kan uitpakken. Wij serveren voor jullie een Mushroom Wellington met geroosterde seizoensgroenten.
Voor vier personen:
Mushroom Wellington
1 blad plantaardige bladerdeeg (kant en klaar te verkrijgen in de meeste supermarkten)
4 portobello-paddenstoelen
30g hazelnoten (fijngehakt)
3 grote uien (fijngesneden)
3 teentjes look (fijngesneden)
300g spinazie
6 takjes verse tijm (fijngesneden)
1 eetlepel mosterd
zonnebloemolie
Peper, zout
1 theelepel sesamzaad
1 eiwit (zie recept voor plantaardig alternatief)
Bijgerecht: geroosterde seizoensgroenten
300g spruitjes
300g krielaardappels
½ butternut
2 wortels
5 teentjes look
olijfolie
balsamico-azijn
peper en zout
Fijngesneden rozemarijn en tijm
10g gedroogde veenbessen
Bereiding Wellington:
Stoof de ui en de look in de olie tot ze lichtbruin zijn. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Kruiden met peper en zout. Laat afkoelen in een vergiet en druk het overtollige water uit de spinazie, meng met de hazelnoten.
Bak de champignons in de olie op hoog vuur gedurende 5 à 10 minuten aan elke kant. Laat ze afkoelen op een handdoek. De champignons zullen nog wat vocht verliezen.
Rol het bladerdeeg open en leg er de helft van het spinaziemengsel en de champignons op. Bestrijk de champignons met wat mosterd en leg er de andere helft van de spinaziemix op. Kruid met peper, zout en tijm.
Rol het bladerdeeg toe en bestrijk met eiwit. Bestrooi met wat sezamzaad en bak gedurende 30 tot 35 min op 200°C of tot je een mooi krokant bladerdeeg hebt.
Plantaardige bonus: vervang het ei door een mengsel van 1 eetlepel aqua faba, 1 eetlepel amandelmelk, 1 theelepel zonnebloemolie en ½ theelepel ahornsiroop.
Bereiding bijgerecht:
Snij de krielaardappels in twee, halveer de spruitjes, schil en snij de wortels in schijfjes en schil en snij de pompoen in blokjes. Bekleed de bakplaat van je oven met bakpapier en leg de groenten erop. Leg er de teentjes look (in de schil) bij. Bestrooi met peper, zout, rozemarijn, tijm en besprenkel met een flinke scheut olijfolie en wat balsamico-azijn. Bak 40 minuten in de oven op 200°C en schep af en toe om. Voeg voor het opdienen de veenbessen toe.