Bond Beter Leefmilieu is erbij | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Bond Beter Leefmilieu is erbij

Jan Turf

donderdag 3 december 2009

Volgende week start in de Deense hoofdstad Kopenhagen de conferentie die het klimaatbeleid (of het gebrek er aan) voor de periode 2012-2020 zal bepalen. Maar dat had u wellicht al gemerkt. Weinig evenementen genereren zulke media-aandacht. En dat is maar goed ook.

Natuurlijk zal Bond Beter Leefmilieu de zaak op de voet volgen. Net als bij de voorbereidende klimaattops in Bali (2007) en Poznan (2008) zijn we ter plaatse. Zowel Sara Van Dyck , onze nieuwe klimaatmedewerkster, als BBL-voorzitter professor Hans Bruyninckx  zullen vanuit Kopenhagen verslag uitbrengen op onze milieublog.

De eerste leden van de verschillende delegaties reizen dezer dagen af naar Kopenhagen. Ook BBL zal vanaf zaterdag de onderhandelingen opvolgen. Het kunnen cruciale weken worden voor de toekomst van onze planeet en haar tweepotige, vierpotige, gevleugelde, gekieuwde en gewortelde bewoners. Het momentum gecreëerd rond Kopenhagen, moet nu met beide handen aangegrepen worden. Elk jaar vertraging in de aanpak van de klimaatproblematiek, zal niet alleen zorgen voor bijkomende klimaatslachtoffers,  maar ook voor gigantische economische verliezen. Vanuit de milieubeweging zullen we dan ook ijveren voor een wettelijk bindend akkoord met ambitieuze doelstellingen. Wij hopen daarbij op steun uit de economische hoek. Onze economieën hebben alles te winnen bij een sluitend en krachtig akkoord. Maar terzelfder tijd zien we bij tal van economische actoren – en hun politieke partners – vaak nog een grote koudwatervrees. 'We mogen onze kaarten niet te vroeg op tafel leggen' hoorden we enkele weken terug nog op de top van Europese regeringsleiders. Ook onze eigen politici lijken vooral bang vast te houden aan de gevestigde kortetermijnbelangen.

Wij geloven dat Kopenhagen een keerpunt kan worden, om de eenvoudige reden dat Kopenhagen het keerpunt moèt worden.  Er zullen concrete cijfers op tafel moeten komen over harde emissiereducties én financiering voor ontwikkelingslanden. In de laatste lijn naar Kopenhagen zijn er  een aantal evoluties die we u niet willen onthouden. Net voor haar vertrek somt Sara Van Dyck ze hieronder nog even voor u op. Vanaf zondagavond bericht zij ter plaatse.