Bond Beter Leefmilieu hijst Blauwe Vlag 2011 in tien Vlaamse jachthavens en zes zwemvijvers

Uitreiking Blauwe Vlag 2011 – kwaliteitslabel voor duurzaam watertoerisme

Vandaag heeft Bond Beter Leefmilieu in Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol de Blauwe Vlag 2011 uitgereikt aan tien Vlaamse jachthavens en zes zwemvijvers. De Blauwe Vlag is een onafhankelijk milieukwaliteitslabel voor stranden, zwemplassen en jachthavens die voldoen aan strikte criteria voor waterkwaliteit, milieueducatie en -informatie, milieubeheer en veiligheid.

Duurzaam toerisme

De Blauwe Vlag staat garant voor duurzaam watertoerisme. Met dit kwaliteitslabel kunnen jachthavens en stranden (kust en binnenwateren) zich onderscheiden op het vlak van waterkwaliteit, interne milieuzorg en veiligheid. Het kwaliteitslabel is maar één jaar geldig. De uitbaters die de Blauwe Vlag jaar na jaar mogen uithangen, leveren dus steeds meer inspanning voor een beter milieu.

‘Nu we midden in een economische en klimaatcrisis zitten, speelt duurzaam toerisme in de eigen regio steeds een grotere rol. Daarom zijn keurmerken zoals de Blauwe Vlag ook zo belangrijk. Ze zorgen ervoor dat toeristische trekpleisters aandacht hebben voor het milieu. Wereldwijd wapperen er meer dan 3450 Blauwe Vlaggen in 41 landen. Samen zorgt dat voor een aanzienlijk milieuresultaat,’ vertelt Benjamin Clarysse, programmacoördinator van de Blauwe Vlag bij Bond Beter Leefmilieu.

Provincie Antwerpen aan de top

Voor de uitreiking van de Blauwe Vlag was Bond Beter Leefmilieu te gast bij het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol. Een hagelwit strand, een heldere, zuivere zwemvijver, speeltuinen voor elke leeftijd, sportmogelijkheden en evenementen maken van het domein een drukbezocht recreatiegebied. In het Ecocentrum De Goren leren de bezoekers bij over milieu. Bovendien wordt het afval gesorteerd ingezameld en drinkwaterfonteinen lessen je dorst aan de ingang.

In de provincie Antwerpen ontvangen maar liefst vijf zwemvijvers en twee jachthavens het gegeerde milieukwaliteitslabel”, vertelt gedeputeerde voor leefmilieu en recreatiecentra Rik Röttger. “Sinds mijn aantreden eind 2009 heb ik voluit aan de kar getrokken om de provinciale domeinen te laten toetreden tot de Blauwe Vlag. En met succes, want naast het recreatiedomein Zilvermeer, mag ook de grote vijver van het domein De Nekker in Mechelen vanaf dit jaar de Blauwe Vlag buiten hangen.Ik ben trots dat de provincie Antwerpen in de kijker staat bij de Blauwe Vlag dit jaar en het spreekt voor zich dat ik dit initiatief ook bij de andere provinciale domeinen zal promoten.”

De Blauwe Vlag wordt dit jaar voor de 23ste keer uitgereikt in Vlaanderen. Als bijlage vindt u een volledig overzicht van de laureaten. Vier jachthavens kregen dit jaar een speciale erkenning: VVW Nieuwpoort mag voor het tiende jaar op rij de Blauwe vlag hijsen, VVW Blankenberge en Portus Dixmuda – IJzervaarders dragen het keurmerk al vijf jaar op rij. RBSC – Zeebrugge behaalt voor de eerste keer het toeristisch ecolabel.

Meer info:

www.blauwevlag.be voor informatie over de Blauwe Vlag in Vlaanderen

www.blueflag.org voor informatie over de Blauwe Vlag wereldwijd

Jachthavens die de Blauwe Vlag 2011 in ontvangst namen:

  • Heerenlaak (Maaseik)
  • De Spaanjerd (Ophoven)
  • Willemdok (Antwerpen)
  • Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort (Nieuwpoort)
  • VVW Blankenberge (Blankenberge)
  • VVW Nieuwpoort (Nieuwpoort)
  • VVW HYAC (Hasselt)
  • Portus Dixmuda - IJzervaarders (Diksmuide)
  • Zilvermeerhaven Port Aventura (Mol)
  • Royal Belgian Sailing Club – RBSC (Zeebrugge)

Zwemvijvers die de Blauwe Vlag 2011 in ontvangst namen:

  • De Lilse Bergen - grote vijver (Lille)
  • Kampeerverblijfpark Diepvennen (Londerzeel)
  • Recreatiecentrum De Mosten (Hoogstraten)
  • Nuclea vzw (Mol)
  • Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker – grote vijver (Mechelen)
  • Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer (Mol)

Kwaliteitslabel Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag staat garant voor duurzaam watertoerisme. Met dit kwaliteitslabel kunnen jachthavens en stranden, kust en binnenwateren, zich onderscheiden op het vlak van waterkwaliteit, interne milieuzorg en veiligheid. Beter voor het milieu en de recreant, maar ook voor de private of publieke uitbater. Kiezen voor een Blauwe Vlag vraagt een blijvende inspanning van de uitbaters. Het kwaliteitsmerk is één jaar geldig.

Wat moet je doen om een Blauwe Vlag te krijgen?
De jachthavens moeten informatie over natuur en milieu verstrekken, een beleid voor milieumanagement uitwerken, de veiligheid van de jachthaven verzekeren en zorgen voor proper oppervlaktewater om de Blauwe Vlag te mogen hijsen. Er zijn twee types van criteria: verplichte en aanbevolen criteria. Zo is het verplicht om milieu-informatie te geven over nabijgelegen kwetsbare land- en waternatuurgebieden en is het stimuleren van het gebruik van duurzaam transport optioneel. 

Als jacht-eigenaar kan je je engagement voor het milieu zichtbaar maken door een Blauwe Wimpel te voeren op je jacht. De wimpel is voor 10 EUR te koop in de Blauwe Vlag jachthavens of bij Bond Beter Leefmilieu.

De Blauwe Vlag internationaal:

De Blauwe Vlag is een initiatief van de Foundation for Environmental Education (FEE). Meer dan 3450 stranden en jachthavens uit 41 landen over heel Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Tunesië, Nieuw-Zeeland, Canada en de Caraïben worden jaarlijks gelauwerd met de Blauwe Vlag. Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen verzorgt het Vlaamse luik van deze internationale campagne.

Waterkwaliteit