Brieven aan Joke: think globally

Beste Joke,

Over 5 dagen vertrek je naar Cancun.

Daar zitten de eerste dag onderhandelen, en de obligate openingsceremonie, er op.

Een studie die gisteren verscheen schetst ons een beeld van een wereld die vier graden warmer is. Het vooruitzicht is angstaanjagend. We zullen meer en meer geconfronteerd worden met zeer ernstige droogtes en extreme weerfenomenen. Miljoenen klimaatvluchtelingen zullen worden gedwongen hun woonplaats te verlaten op zoek naar voedsel. Het Amazonewoud wordt grotendeels van de kaart geveegd.… Helaas dreigt dit geen sciencefiction te zijn. Nu al zijn er wetenschappers die vinden dat we ernstig met een dergelijk scenario rekening moeten houden. Omdat jullie al zo lang aan het talmen zijn. Het overheersende pessimisme van de voorbije dagen maakt er ons niet vrolijker op..

Christiana Figueres, hoofd van het UNFCCC, verwees in haar openingstoespraak naar Ixchel, Maya, godin van het verstand, de creativiteit en het weven (van akkoorden?).  Net wat jullie nodig zullen hebben om te slagen in de missie. En dat je er alles aan moet doen, bewees ook  Rajendra Pachauri, voorzitter van het IPCC, die nog eens duidelijk stelde dat hoe langer we wachten om onze uitstoot te doen dalen, hoe duurder en moeilijker het zal worden om de opwarming te beperken tot twee graden.

De burgemeesters van ’s werelds grote steden lijken die boodschap alvast begrepen te hebben. Zij ondertekenden aan de vooravond van de klimaattop in Cancun het Mexico City Pact. Miljoenensteden zoals Buenos Aires, Mexico City, Johannesburg, Los Angeles, Parijs, Vancouver en Jakarta laten zien dat er wereldwijd de wil is om werk te maken van een lokaal klimaatbeleid. Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden, zij hebben dan ook een cruciale rol te vervullen in de strijd tegen de klimaatverandering. En, daarvoor moeten ze niet wachten op een globaal klimaatakkoord. Think globally, act locally.

Ondertussen discussiëren ze hier in Brussel over de verdeling van gratis emissierechten aan de industrie. De industriële lobby doet haar werk en probeert de Europese ambitie zoveel mogelijk af te zwakken. Diezelfde lobby stuurde bij de start van de klimaattop een persbericht uit met de vraag om in Cancun te werken aan cruciale stappen voor een globaal klimaatakkoord. Helaas stelt die industrie in datzelfde persbericht ook ferm dat Europa haar huidige ambities absoluut niet mag aanscherpen (die industrie die ook Amerika vraagt om vooral geen klimaatwetgeving in te voeren, weet je nog ). Think globally, sabotage locally. Laat je daar niet door vangen, Joke.

Sara

Klimaatbeleid