Brussel rolt rode loper uit voor Mall of Europe. En voor 6.000 auto’s per uur

Het Brussels Gewest wil voor de tweede keer het Gewestelijk Bestemmingsplan voor de Heizel wijzigen, en zo de rode loper uit te rollen voor de ‘Mall of Europe’. Dat is de nieuwe naam voor het shoppingcenter NEO. De Raad van State vernietigde eind 2015 het vorige plan. Reden: geen oplossing voor de verwachte verkeersellende. Het ziet er niet naar uit dat het nieuwe plan de verwachte 6.000 autoverplaatsingen per uur aanpakt. Zowat alle Brusselse adviesinstanties brachten dan ook zeer kritische adviezen uit.

De Raad van State vernietigde eind 2015 het eerste Bestemmingsplan, omdat dat geen duidelijke oplossing bevatte voor de verwachte verkeersellende. Met een nieuw milieueffectenrapport wil de Brusselse regering nu aantonen dat het met dat verkeer wel goed komt. Dat is moeilijk te begrijpen voor een project dat in de spits meer dan 6.000 autoverplaatsingen per uur zal veroorzaken. Zowat alle Brusselse adviesinstanties brachten dan ook zeer kritische adviezen uit. Wij hopen alvast dat de Brusselse regering zal luisteren naar haar adviesorganen en dit onzalige plan afvoert.

Gevolg: meer leegstand + verkeer

Bond Beter Leefmilieu, BRAL, IEB, Unizo, UCM, ACV en Beweging.net verzetten zich al jaren tegen deze nieuwe shoppingtempel op de Heizel. Net zoals we ons verzetten tegen die twee andere shoppingcentra: Uplace aan het viaduct van Vilvoorde en Dockx aan de Van Praetbrug. Al die shoppingcentra zullen een enorme impact hebben op de handelaars in Brussel en omliggende gemeenten zoals Vilvoorde, Leuven of Mechelen: vele zaken dreigen over kop te gaan, de leegstand in de steden zal toenemen.

Deze drie shoppingcentra zullen ook een gigantische verkeersstroom veroorzaken. In de eerste plaats op de verzadigde Brusselse ring en de A12. De nu al slechte luchtkwaliteit zal daardoor verder achteruitgaan. De negatieve impact van autoverkeer op het klimaat zal groter worden. Wij vragen dan ook dat de Brusselse regering luistert naar haar adviesinstanties en dit onzalige plan voor de Mall of Europe afvoert, en samen met de  Vlaamse regering aan tafel gaat zitten. Beide regering kunnen eindelijk werk maken van een echt kernversterkend winkelbeleid, over de regiogrenzen heen.