CO2-uitstoot in Europa stijgt met half procent

Een nieuw rapport van het Europees Milieuagentschap toont dat de CO2-uitstoot in Europa op lange termijn in een dalende trend zit. Maar de transportsector gooit roet in het eten. Ondanks alle inspanningen in verschillende sectoren ten spijt, nam de uitstoot in Europa in 2015 toe met 0.5%.

Verkeer verpest het feestje

De totale CO2-uitstoot in Europa lag in 2015 23.6% lager dan in 1990. Die dalende trend op lange termijn is te danken aan de inspanningen in hernieuwbare energie en energiebesparing, maar transport verpest het feestje.

Bron: EEA

Bovenstaande grafiek duidt de impact op korte termijn. De uitstoot steeg in 2015 met een half procent in vergelijking met 2014. Dat is voornamelijk te wijten aan de hogere uitstoot in de sector transport zowel goederen- als personenvervoer en luchtvaart, en de strengere winter (uitstoot van de residentiƫle sector).

Ook op lange termijn vormt transport en verkeer een probleem, zie de grafiek hieronder. Inspanningen op vlak van efficiƫntie zijn dus niet voldoende. Er zijn maatregelen nodig die het totale volume aan vracht- en personenwagens verminderen, zoals de slimme kilometerheffing en een stimulerende maatregelen voor autodelen en elektrisch rijden.

Bron: EEA

Klimaatbeleid

Meer over Klimaatbeleid