Cohousingproject Botanico neemt vijf keer minder ruimte in dan klassieke verkaveling

Vandaag start Ecobouwers Opendeur en ontvangen meer dan 150 bouwers en verbouwers bezoekers in hun ecologische en energiebewuste woning. Bond Beter Leefmilieu, de organisator van Ecobouwers, trapte de opendeurdagen af samen met Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir, in cohousing BotaniCo in Leuven. Een schoolvoorbeeld van duurzaam bouwen.  

Alle eigenaars van woningen die de deuren openen tijdens ‘Ecobouwers Opendeur’ besteden bijzonder veel aandacht aan energiebesparing, duurzame energie en ecologische materialen. Cohousing BotaniCo blinkt daarin uit. 

Locatie, locatie, locatie

“De eerste en belangrijkste keuze bij duurzaam bouwen is beslissen waar je wilt wonen”, stelt Benjamin Clarysse van Bond Beter Leefmilieu. “De cohousing-groep BotaniCo besefte dat heel goed en wilde in het centrum van Leuven wonen. Ze kozen ervoor om geen extra open ruimte in te nemen, maar om een oud schoolgebouw een nieuw leven te geven. Mochten alle bewoners ervoor gekozen hebben om in een klassieke verkaveling te wonen, dan zouden ze 14.224 m² open ruimte ingenomen hebben. Nu nemen ze vijf keer minder ruimte in, maar beschikken ze over extra faciliteiten zoals een grote gemeenschappelijke zaal, 4 logeerkamers en een coworkingplaats. De uitstekende ligging van het oude schoolgebouw maakt het ook gemakkelijk voor de bewoners om zonder auto door het leven te gaan.”

18 miljoen euro steun om oude woningen te herbouwen

“De keuze om in stedelijk gebied verder te verdichten, een oud gebouw een nieuwe bestemming te geven en daarenboven nog eens de ecologische voetafdruk te minimaliseren: één voor één zijn dat de keuzes die ik als Vlaams minister toejuich”, zegt Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir. “Twee weken geleden trok ik al 18 miljoen euro uit om oude woningen van particulieren duurzaam te herbouwen, maar Vlaanderen gaat de komende jaren de gezinnen ook stimuleren om te kiezen voor dakisolatie, hoogrendementsglas, isolatie van spouwmuren, enz.”

Een dorp bouwen in de stad

Monica Quintens, een van de toekomstige bewoners van BotaniCo, vertelt waarom cohousing haar interesseert: “Als tweeverdieners met kinderen voelen we een grote behoefte aan een hecht sociaal netwerk. Dankzij het bouwproces hebben we nu al een sterke band met onze toekomstige buren. We bouwen bij wijze van spreken een klein dorp in de stad. De kinderen kijken ernaar uit om te verhuizen en samen te kunnen spelen in de tuin en bij regenweer in de oude schoolgangen. Samen bouwen maakt ook bepaalde ecologische keuzes bereikbaarder. Zo konden we investeren in diepteboringen voor zeer efficiënte warmtepompen en zonnepanelen. We kozen resoluut voor een bijna-energieneutraal (BEN) gebouw, ook al is de BEN-norm pas binnen een paar jaar verplicht. Zo creëren we ook een economische meerwaarde.”

Meer dan 150 woningen openen de deuren

De cohousers doen mee met Ecobouwers Opendeur en ontvangen dit weekend verschillende groepen die vanuit de eerste hand de ervaringen met duurzaam bouwen willen horen. In de weekends van 9 tot 17 november openen in heel Vlaanderen en Brussel meer dan 150 woningen de deuren. De eigenaars geven eerlijk uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming van hun woning. Ze vertellen ook alles over de gebruikte materialen en de samenwerking met de bouwpartners. Bezoekers kunnen kiezen uit een brede waaier van woningen: bio-ecologisch, passief, strobalenwoningen of renovaties in de stad. Inschrijven is gratis via www.ecobouwers.be. 

Duurzaam bouwen en wonen Ecobouwers.be

Meer over Duurzaam bouwen en wonen