Controles op randvoorwaarden landbouwsubsidies ontoereikend

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) verbindt de subsidies voor landbouwers aan het naleven van een aantal voorwaarden op vlak van milieu, dierenwelzijn, planten- en dierengezondheid en voedselveiligheid. Dit cross compliance-systeem is echter niet doeltreffend, zo besluit de Europese Rekenkamer in een nieuw rapport.

De Rekenkamer beschouwt cross compliance als een essentieel element van het GLB, maar concludeert dat het systeem zoals de Commissie het vandaag beheert en de lidstaten het toepassen niet doeltreffend is. Het instrument zal in deze omstandigheden geen daling van het aantal milieuovertredingen teweegbrengen, laat staan een verbetering van de milieukwaliteit.

Uit de audit van zeven EU-landen blijkt dat de voorwaarden door de lidstaten vaak onvoldoende specifiek gedefinieerd zijn en niet meetbaar op bedrijfsniveau. Dat maakt de controle op naleving ervan moeilijk. Bovendien wordt er onvoldoende gecontroleerd. Ten slotte ontbreekt het aan effectieve sancties. Controles leiden slechts zelden tot vermindering van de directe betalingen, waardoor het ontradend effect ervan verdwijnt.

In Vlaanderen worden de controles op de randvoorwaarden steekproefsgewijs uitgevoerd door verschillende instanties. In 2007 kregen 939 landbouwers een vermindering van hun subsidie omwille van niet-naleving van de randvoorwaarden. Hierdoor werd 645.000 euro niet uitbetaald, op een totaal bedrag van 250 miljoen euro aan rechtstreekse betalingen. In 2006 werden 707 landbouwers bestraft na betrappen op niet-naleving van de randvoorwaarden.

 

 

Landbouw