Brand op ontbost gebied in de Braziliaanse Amazone.

Foto NASA via Wikimedia

De Amazone brandt. Laten we het op z’n minst niet erger maken

Brand op ontbost gebied in de Braziliaanse Amazone.

Foto NASA via Wikimedia

Het Amazonewoud brandt. Al drie weken. Een halve wereld van ons weg misschien, maar met gevolgen die we ook hier zullen voelen: niemand durft een precies cijfer plakken op de tonnen CO2 die de atmosfeer in gejaagd worden, maar dat het vuur de klimaatverandering nog versnelt, staat vast. Kunnen wij daar iets aan doen? Het antwoord bestaat uit drie lettergrepen: Mercosur.

Haal even diep adem - dit staat op het spel. Het Amazonewoud zorgt voor een vijfde van al het zoete water op aarde. Elk jaar haalt het ongeveer een gigaton (dat is een ton met negen nullen) CO2 uit de lucht. De 20 gigaton waterdamp die het elk jaar teruggeeft aan de atmosfeer, vertraagt de klimaatverandering. De waarde aan planten en dieren die het herbergt, kun je niet vatten in een nummer. 

Het woud strekt zich uit over negen landen, meer dan de helft ervan bevindt zich in Brazilië. Daar telde het National Institute for Space Research (INPE) al zo’n 40.000 brandhaarden, haast het dubbel van dezelfde periode vorig jaar. Als een bepaald deel van het regenwoud vernietigd wordt, kan het hele ecosysteem instorten. Over hoe groot dat deel is, wordt gediscussieerd.  

Vrij spel

Onder internationale druk stuurt de Braziliaanse president Bolsonaro na lang tegensputteren nu militairen om de branden onder controle te krijgen, en stelt hij een verbod van twee maanden in op het kappen en verbranden van woud om extra landbouwgrond vrij te maken. Een druppel op een hete plaat: het was net Bolsonaro die sinds zijn aantreden vorig jaar de bescherming terugdraaide en bedrijven en boeren vrij spel gaf om alles uit het woud te halen wat erin zit. Kritiek op dat beleid? “Kolonialistisch” en “bemoeienissen in de binnenlandse zaken van Brazilië”.

Dramatisch x2

Wat doe je daaraan? Een stukje oplossing ligt vlak voor onze neus in Brussel op tafel: het vrijhandelsakkoord Mercosur tussen de Europese Unie en vier landen van Latijns-Amerika, waaronder Brazilië. Daar kwam eind juni een akkoord over: importtaksen voor Europese auto’s en machines verdwijnen, in ruil krijgen goedkoop Latijns-Amerikaans vlees en suiker vrij spel op onze markt. Dramatisch voor de boeren hier, zoals ook de Boerenbond al aangaf. Zeker de kleine familieboerderijen, die niet op kunnen tegen de vleesmultinationals actief aan de overkant van de oceaan. En dramatisch voor het woud, dat nog sneller zal wijken voor landbouwgrond. 

Het Mercosur-verdrag moet nog goedgekeurd worden door de Europese lidstaten en het Parlement. Laten we al eens beginnen met dat niet te doen, terwijl we een groot reddingsplan voor de longen van onze wereld uitdokteren. 

Landbouw

Meer over Landbouw