De klimaatvraag: wat doen politici voor het klimaat?

Op 8 mei lanceerden Greenpeace, WWF en Bond Beter Leefmilieu de ‘Klimaatvraag’. Via de website klimaatvraag.be stuurden bijna 10.000 bezorgde burgers een mail of tweet naar een politicus. Alle partijen beantwoorden de vragen naar hun engagement voor het klimaat. De meeste antwoorden van de politieke partijen lagen in lijn met hun verkiezingsprogramma’s. Bij N-VA en Open Vld leverde dat ook nieuwe inzichten op.

Sommige partijen zoals Sp.a en PVDA groepeerden voor een goed overzicht hun klimaatmaatregelen op een nieuwe webpagina, zie de reactie op de site van sp.a en pvda  

Anderen zoals Open VLD, N-VA, Groen en CD&V antwoorden op de vragen met een brief. Die brieven vindt u onder dit artikel. 

In haar stemwijzer hield BBL de belangrijke maatregelen die politieke partijen voorstellen al tegen het licht en stelde een ranking op. Veel van het voorgesteld beleid op het vlak van klimaat, energie of mobiliteit komt daar aan bod. Toch hadden sommige partijen in hun antwoord ook een verrassing in petto.

Zo meldde de N-VA dat ze goedgekeurde congresteksten heeft die pleiten voor een bindende doelstelling voor energiebesparing op Europees niveau. Daarmee sluit de partij zich aan bij een pleidooi van onder andere Groen en Sp.a. Zo een doelstelling is voorwerp van discussie in een actueel Europees dossier. Later dit jaar komt de Europese Commissie met een voorstel rond energiebesparing voor 2030. Eerder dit jaar legde de Commissie al haar voorstellen rond emissiereducties (-40%) en hernieuwbare energie (27%) op tafel. Het zou een goede zaak zijn als de toekomstige Vlaamse regering ijvert voor een bindende doelstelling voor energiebesparing.

Open Vld van haar kant schepte meer helderheid in haar positie rond de klimaatdoelstellingen voor 2030. Ze melde “dat ze ook al rekening houdt met de ontwerpdoelstellingen van de Europese Commissie.” Dat antwoord interpreteren we als een steun voor die doelstellingen. Daarmee komt Open Vld op de lijn van CD&V die ook die doelstellingen steunt en zou de partij in de ranking van BBL op het klimaatthema één plaats stijgen. Het voordeel is dat Open Vld en CD&V net zoals Groen, Sp.a en PVDA duidelijkheid scheppen over hun engagement voor emissiereducties tegen 2030. Voor alle duidelijkheid: voor BBL gaan de doelstellingen van de Europese Commissie niet ver genoeg. We pleiten voor emissiereducties van minstens 55% in dat jaar.

Klimaatbeleid