De Landgenoten, een duurzame landbouwcoöperatieve, is de winnaar van De Radicale Vernieuwers 2017. Dat heeft Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters bekendgemaakt in Hautekiet op Radio 1. Ook de publieksprijs gaat naar De Landgenoten. De Landgenoten is een groeiende beweging (coöperatie en stichting) van 1.000 boeren en burgers die landbouwgronden collectief en duurzaam beheren. Burgers worden mede-eigenaar van de grond, waar een bioboer kan werken aan een gezonde bodem, de relatie met de buurt en zijn kopers. Op dit moment bezitten ze 4 boerderijen op 10 hectare grond, maar de ambitie gaat veel verder. De Landgenoten zoekt naar burgers die hier mee hun schouders onder zetten, vanaf 250 euro kan je aandeelhouder worden. De Landgenoten is mee opgericht door Bond Beter Leefmilieu.
De Klimaattrofee van De Standaard gaat naar DuCoop, een bouwproject voor een woonwijk in Gent waar energie, water, grond- en afvalstoffen worden gerecupereerd en uitgewisseld. DuCoop bouwt de woonwijk van de toekomst in Gent. Grond- en afvalstoffen, energie en water worden gerecupereerd en uitgewisseld. Afvalwater wordt selectief opgevangen en samen met het GFT-afval en de voedselresten van de bewoners verwerkt tot biogas voor de verwarming. Grondstoffen zullen tijdens de waterzuivering worden teruggewonnen. Slimme energiesystemen zorgen voor een optimale uitwisseling van energie. De technologie is er, en wordt op grote schaal ingezet voor de creatie van een ecologische woonwijk.
Doelgerichte oplossingen voor complexe maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatsverandering, armoede, diversiteit, eenzaamheid of mobiliteit. Dat is waar Radicale Vernieuwers voor staan. Ze hebben niet alleen frisse ideeën, maar ook de gedrevenheid om hun plannen waar te maken. Ze ontwikkelen producten, diensten of methodes die bijdragen aan een betere wereld en een beter klimaat.
322 inzendingen, 10 finalisten
Voor de tweede keer op rij gingen de organisatoren op zoek naar Radicale Vernieuwers in Vlaanderen in Brussel. Uit 322 inzendingen werden 10 finalisten gekozen door een jury onder leiding van cabaretier Wouter Deprez.
“Kleine en grote oplossingen voor de meest uiteenlopende uitdagingen passeerden de revue, van burn-out over de vluchtelingenproblematiek tot energievraagstukken", vertelt Deprez.
Wat de tien finalisten gemeen hebben, is dat ze de kracht hebben om de blik van mensen te verruimen. Een probleem dat op het eerste gezicht heel ingewikkeld lijkt, daar blijken we toch allemaal ook iets aan te kunnen doen. Voor de jury- en klimaatprijs kozen we twee projecten die hoog mikken en een nieuw licht werpen op de huidige gang van zaken
Geen gebrek aan creativiteit
Aan creativiteit en ondernemingszin is er geen gebrek. Innoveren en ondernemen voor een betere wereld, zit in de lift. Dat merkt ook de Sociale InnovatieFabriek, die trekkers van vernieuwende initiatieven begeleidt. Directeur Kaat Peeters: “Het enthousiasme om zelf werk te maken van maatschappelijke problemen is zowel bij bedrijven als individuen en verenigingen groot. In deze postmoderne tijden wachten we niet op anderen voor oplossingen. Radio 1, De Standaard en de Vlaamse overheid willen dit tonen, zodat het anderen kan inspireren.”