Deelnemers Energiejacht besparen gemiddeld 150 euro op energiefactuur

Gemiddeld verbruik Energiejagers daalt met bijna 12%

Meer dan 11.000 huishoudens bespaarden gemiddeld meer dan 150 euro in de vierde editie van Energiejacht, een campagne van Bond Beter Leefmilieu in samenwerking met de provincies Oost- en West-Vlaanderen, Limburg en een aantal gemeenten. Van 1 december 2013 tot 31 maart 2014 rekenden deelnemers af met energievreters in huis, waardoor het gemiddelde verbruik daalde met 11,6%. Alle deelnemers samen wisten 966 ton CO2 te besparen, gelijk aan een heel jaar CO2-uitstoot van 345 wagens.

Resultaten per provincie
De provincies Limburg, Oost- en West-Vlaanderen ondersteunden de campagne actief. Zowel in Oost-Vlaanderen als in Limburg lag de focus op energiebesparing door kansengroepen. Oost-Vlaanderen behaalde een puik resultaat, met een besparing van 7,9%. Limburg doet nog beter met 20,2%. West-Vlaanderen mag fier zijn op het grootst aantal deelnemende groepen: maar liefst 40 groepen klokten af op een vermindering van 10,3%. De Antwerpse deelnemers bespaarden 9,7%, terwijl de gemeenten uit Vlaams-Brabant strandden op 3,9%. 

Los van zachte winter
Afgelopen winter was met een gemiddelde temperatuur van 6,3°C de op één na warmste winter sinds de start van de waarnemingen in 1833 in Brussel. Dat had invloed op het elektriciteits- en gasverbruik, zo blijkt uit cijfers van Synergrid. Het aardgasverbruik van huishoudens en KMO’s lag 12,7% lager dan vorige winter. De daling van het elektriciteitsverbruik was minder uitgesproken: daar daalde het verbruik met 4,2%. Bespaar je dan niet automatisch?
Marc Steens van Bond Beter Leefmilieu: “Onze rekenmodule houdt ook rekening met de buitentemperatuur. Dat maakt het mogelijk om het hele jaar door je verbruik te evalueren - los van het seizoen- en de voorbije zachte winter te vergelijken met de strengere van vorig jaar. Onze deelnemers bespaarden gemiddeld 9,9% gas en 17,6% elektriciteit. Omgerekend in euro bedraagt dat 260 euro. Door de zachte winter zal hun absolute besparing wellicht nog hoger liggen.”

Over Energiejacht
Ook buiten de campagneperiode kan iedereen gratis zijn energieverbruik opvolgen via de onafhankelijke website www.energiejacht.be. Van 1 december tot 31 maart loopt het jachtseizoen: deelnemers trachten in groepen van ongeveer 15 gezinnen zo veel mogelijk energie te besparen tijdens het stookseizoen. Deze gezinnen wonen in dezelfde wijk of in dezelfde straat of kennen elkaar via een vereniging, een school, een club… De voorwaarde is dat hun gemeente deelneemt aan de Energiejacht. De energiejagers noteren regelmatig hun meterstanden van aardgas, elektriciteit en water. Ze worden hierbij geholpen door een energiemeester, de jachtopziener van dienst. 

Bond Beter Leefmilieu organiseert de Energiejacht in samenwerking met de provincies Limburg, Oost- en West-Vlaanderen, Infrax, Eandis, Ecolife, Dialoog vzw, Abllo vzw en met de steun van Bostoen, Viessmann en MegaMan.

Energiebesparing