Dieseluitlaatgassen veroorzaken kanker

Na recent nieuw onderzoek besloot het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), een Agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat dieseluitlaatgassen kankerverwekkend zijn. Vroeger stond dieseluitstoot bij de stoffen van groep 2A, stoffen die ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ zijn. Ondertussen is het medisch bewijsmateriaal zo massief, dat diesel vanaf nu wordt ondergebracht in groep 1, stoffen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze kankerverwekkend zijn.

Dit alles toont nogmaals aan dat er meer maatregelen moeten genomen worden om het gebruik van diesel te beperken, zeker in ons land. Ons wagenpark bevat immers het grootste aandeel diesels van heel Europa. De herziening van de Belasting op In Verkeersstelling (BIV) was een eerste voorzichtige stap in de juiste richting. Door de nieuwe BIV moet gemiddeld ongeveer 300 euro meer betaald worden bij aankoop van een dieselwagen.

Toch blijft het onbegrijpelijk dat de accijnzen op diesel in België nog altijd lager liggen dan de accijnzen op benzine. Hoog tijd om die accijnzen op zijn minst  op gelijk niveau te brengen.

Persbericht  van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC)