Hoe zien de energienetten van de toekomst eruit? Bond Beter Leefmilieu en Fluvius zoeken het uit, samen met een resem experts.

Distributienetbeheer in een klimaatneutraal 2050

Hoe zien de energienetten van de toekomst eruit? Bond Beter Leefmilieu en Fluvius zoeken het uit, samen met een resem experts.

De toekomst van de energienetten in Vlaanderen is uitdagend. Ze moeten goed blijven werken en tegelijk inspelen op innovatie en nieuwe mogelijkheden. Hoe kan dat in een klimaatneutraal energiesysteem? Hoe zien de netten van de toekomst eruit? Bond Beter Leefmilieu en Fluvius organiseren op donderdag 1 oktober samen de digitale studiedag ‘Distributienetbeheer in een klimaatneutraal 2050’. 

Verschillende gastsprekers geven doorheen de dag hun kijk op welke energie en oplossingen daarin een rol kunnen spelen en hoe de transitie betaalbaar en sociaal kan gebeuren. Uiteraard is er ook ruimte voor dialoog met jou tijdens één van de interactieve sessies.

Datum van afspraak: donderdag 1 oktober 2020 van 9.30 tot 16.00 uur.

Omwille van de coronamaatregelen is de volledige studiedag enkel digitaal te volgen. Na jouw inschrijving ontvang je van ons de nodige instructies om te deel te nemen.

Programma

Voormiddag

9:30 – Verwelkoming door Danny Jacobs (BBL) en Frank Vanbrabant (Fluvius)

9:35 – Goed werkend distributienet voor de uitdagingen van morgen – Vlaams Minister Zuhal Demir

9:40 – Nieuwe uitdagingen, mogelijkheden en innovaties voor het net – Ronnie Belmans (EnergyVille)

10:05 – De uitdagingen voor netbeheer in een koolstofvrij energiesysteem – Mathias Bienstman (BBL)

10:50 – Fluvius visie 2050: Vlaamse energienetten van de toekomst – Jean Pierre Hollevoet (Fluvius)

11:35 – Vragenronde

Namiddag

  • 13:15 – 14:15 Panelgesprek - Kiezen voor groene energie

Dirk Vansintjan (REScoop.eu), Stijn Carton (European Climate Foundation) en Ilse Premereur (Leuven 2030 / Stad Leuven) gaan in gesprek over energiegemeenschappen, de toekomst van gas en de praktijk in Leuven.

  • 13:15 – 14:15 Panelgesprek -Kiezen voor de juiste netoplossing

Jo Neyens (ODE), Steven Van Deun (ABB) en Indra Van Sande (Stad Gent) gaan in gesprek over warmtenetten, de automatisering van distributienetten en hoe een stad als Gent van theorie naar praktijk gaat.

  • 14:30 – 15:30 Panelgesprek -Kiezen voor netkoppeling

Onoph Caron (ElaadNL), Bert Claessens (Centrica Business Solutions Belgium / Soteria) en Hans Vandersyppe (COGEN Vlaanderen) gaan in gesprek over het potentieel van de sectoren transport, industrie en gebouwen.

  • 15:00– 16:00 Panelgesprek -Kiezen voor een betaalbare en sociale transitie

Jan Leroy (VVSG), Ronnie Belmans (VREG) en Laura Deruytter (VUB) gaan in gesprek over de financiering van de transitie, de rol van de steden en gemeenten en hoe netbeheer duurzaam kan worden gefinancierd.

Ontvang je graag een persoonlijke uitnodiging voor het event? Contacteer benjamin.clarysse [at] bblv.be