Docks Bruxsel: milieuvergunningen komen en gaan, verkeerschaos blijft bestaan

Even was shoppingcenter Docks in Brussel zijn milieuvergunning kwijt. Aanleiding: een negatief advies van de auditeur van de Raad van State. Daar loopt nog steeds een rechtszaak tegen de vergunning, hoewel het shoppingcenter al enkele maanden open is. Volgens de auditeur zijn er te weinig maatregelen om de verkeersproblemen in de hand te houden en is er te weinig geïnvesteerd in alternatieven voor het autoverkeer. Toch kreeg Docks prompt een nieuwe milieuvergunning.

Uplace, het shoppingcenter dat nog gebouwd moet worden, is ook opnieuw zijn milieuvergunning kwijt. Die werd recent geschorst door de Raad van State. Ook hier geven de voorziene verkeersproblemen de doorslag. Volgens de Raad van State is het milieueffectenrapport van 2010 achterhaald. De op dat moment beschikbare verkeerstellingen zijn ingehaald door de realiteit. Daardoor is de negatieve impact op de verkeerscongestie onderschat. Net zoals de daaraan verbonden negatieve impact op de luchtkwaliteit.

Letter van de wet

Volgens de letter van de wet zou Docks zonder milieuvergunning gesloten moeten worden. Maar de Brusselse regering leverde nog geen dag later een nieuwe milieuvergunning af. Die zal nu opnieuw aangevochten worden. Zo blijft de juridische carrousel verder draaien. Maar het verkeer staat nog steeds vast.