Foto Tim Dirven

Docks draait vierkant, en toch staat er nog een grotere shoppingmall in de steigers

Foto Tim Dirven

Het nieuwe shoppingcenter Docks aan de Van Praetbrug in Brussel, verkeert in slecht weer. Een hele resem winkels, al zeker twintig, verlaten de shoppingmall. De bioscoopuitbater ligt in proces met de eigenaar. De redenen? Te weinig klanten, te hoge huurprijzen, slecht bereikbaar. Bovendien blijkt Docks vooral in concurrentie te gaan met de handel in de binnenstad, waardoor die ook verder verzwakt. Allemaal zaken waarvoor milieu- en middenstandsverenigingen vooraf waarschuwden. En toch werkt het Brussels Gewest intussen koppig voort aan een nog veel grotere shoppingmall, het NEO-project op de Heizel. 

Het echte shoppingcentrum is het stadscentrum

De retail gaat door een moeilijk periode, met de toenemende populariteit van de e-commerce. Ook de toename van baanwinkels allerhande en shoppingcentra langs de invalswegen naar de grote steden, maakt het voor handelaars in de binnenstad steeds moeilijker om een bloeiende handelszaak uit te bouwen.  

Met Docks zou dat anders zijn, klonk het verkoopspraatje. Het zou vooral kapitaalkrachtige klanten uit de Vlaamse Rand en Waals-Brabant aantrekken, door de ligging aan de A12, naast de Van Praetbrug. Uit een onderzoek van hub.brussels naar de evolutie van de handel in vijftig wijken in Brussel bleek vorig jaar al dat van dit verhaaltje niet veel klopt. Docks gaat vooral in concurrentie met de stedelijke handel in het stadscentrum, en in mindere mate met twee andere shoppingcentra in Brussel. Meer dan 90 procent van de bezoekers winkelde voordien in de Brusselse boven- of benedenstad. 

Ondanks deze negatieve ontwikkelingen blijft Brussel inzetten op een nieuw shoppingcenter, op de Heizel vlak naast de ring. Dubbel zo groot als Docks, bovendien. Opnieuw wordt het fabeltje verteld dat deze mall vooral rijke klanten uit de Rand zal lokken. In de Brusselse wandelgangen is zelfs te horen dat Docks te klein is, “het veel grotere shoppingcentrum van het NEO-project zal door zijn schaalgrootte wél succesvol zijn.” Alsof die rijke Vlamingen vandaag niet winkelen in de Nieuwstraat, of in de winkelstraten van Mechelen, Vilvoorde of Leuven. Laten we die sprookjes achterwege laten en niet een tweede keer zo’n kostelijke vergissing maken.