Dossier Uplace: van brownfield tot Westfield?

Nu Uplace zijn milieuvergunning van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) te pakken heeft, lijkt het alsof niets de bouw van de nieuwe shoppingmall nog in de weg staat. Maar het is nog lang niet zeker of Uplace er wel ooit zal komen. Er gaat een lawine van  rechtszaken volgen, zowel tegen de bouw- en milieuvergunning als tegen het ruimtelijk uitvoeringsplan, van zowel milieuverenigingen, de zelfstandigenorganisatie Unizo, verschillende gemeentebesturen uit de omgeving en de provincie Vlaams-Brabant. Hopelijk kan op deze manier het project gestopt worden.  

Bovendien  is er ook nog de vraag wie wil investeren in dit megavastgoedproject. Zoals we al meermaals in de wandelgangen te horen kregen, is er nog lang geen zekerheid over de financiering van het omstreden project. Dat wordt nu ook bevestigd in een artikel in de zakenkrant De Tijd.

Het project van Uplace kost ongeveer 600 miljoen euro en daarvoor wordt gezocht naar een externe financier. Door de financiële crisis is er geen interesse meer bij Europese banken om geld te investeren in dergelijke projecten. Daarom ging Uplace aankloppen bij Westfield, een beursgenoteerde Australische vastgoedgroep die gespecialiseerd is in shoppingcenters. Westfield lijkt echter te twijfelen tussen het Uplace project in Machelen en … het concurrerende NEO-project op de Heizel.

Het ziet er dus naar uit dat de uiteindelijke beslissing of er een shoppingcenter komt en waar, niet door de Vlaamse of Brusselse regering genomen zal worden, maar wel op het hoofdkwartier van de Westfield Group in het Australische Sydney. Welk project in deze race ook met de centen gaat lopen, vast staat dat de winsten van een shoppingmall naar beleggers op de beurs zullen gaan, de kosten voor extra investeringen in mobiliteit zijn voor de samenleving.

Shoppingcentra