Draagvlak kernenergie kwijnt verder weg

De kernramp in Fukushima weegt duidelijk op het nucleaire debat. Na de Duitse beslissing om de kerncentrales gefaseerd te sluiten, spraken ook de Zwitsers zich uit voor een kernuitstap. En, tegen alle (of op zijn minst Berlusconi’s) verwachtingen in, lieten ook de Italianen vorig weekend in duidelijk merken dat ze niet te vinden zijn voor kernenergie. In een referendum sprak het overgrote deel van de ruim twintig miljoen Italiaanse stemgerechtigden zich uit tegen een herinvoering van kernenergie. De plannen van de regering Berlusconi om vier nieuwe kerncentrales te bouwen zijn daarmee van tafel. Uit een bevraging bij de Russische bevolking, blijkt nu ook dat ruim de helft van de Russen (57 procent) vindt dat hun land de kerncentrales moet sluiten en kernenergie moet opgeven.

Ook in China, dat besloten had het aandeel van kernenergie in zijn nationale elektriciteitsproductie gevoelig uit te breiden, is het debat over kernenergie onder druk van de gebeurtenissen in Fukushima opnieuw geopend.

Ondertussen vragen in ons land zo’n 80 000 mensen expliciet aan onze regering om de kernuitstap door te voeren. Ben jij ook tegen kernenergie? Teken dan de petitie op www.stop-kernenergie.be

Een renaissance van kernenergie? We denken van niet.

 

 

Kernuitstap