drinKraantjeswater officieel van start in Limburg

Nieuwerkerken 19 maart 2010 – Zopas werd in het waterproductiecentrum van Nieuwerkerken de campagne drinKraantjeswater voorgesteld. Deze campagne is een initiatief van de provincie Limburg, Limburg.net, de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW), de Intercommunale Water Maatschappij (IWM) samen met de Bond Beter Leefmilieu. DrinKraantjeswater wil zoveel mogelijk mensen overtuigen om water van de kraan te drinken. Niet alleen omdat het heel wat goedkoper en gebruiksvriendelijker is dan flessenwater maar ook omdat het minstens even gezond en veel milieuvriendelijker is. Om die boodschap kracht bij te zetten, worden de komende weken en maanden tal van acties opgezet in Limburg en eind dit jaar zal drinKraantjeswater uitpakken met een authentieke Limburgse karaf.

Kraantjeswater: niets dan voordelen

DrinKraantjeswater wil mensen motiveren om water van de kraan te drinken. Er zijn heel wat redenen om de fles te laten staan en (terug) naar de kraan te grijpen. Zo is kraantjeswater minstens even gezond dan flessenwater. Kraantjeswater wordt dan ook heel streng gecontroleerd. Dit water is ook veel milieuvriendelijker als flessenwater. Denk alleen maar aan het afval, het transport. De CO2-uitstoot voor de productie van flessenwater ligt 500 keer hoger dan die van kraantjeswater. Kraantjeswater is bovendien altijd en in elk huis beschikbaar. Je hoeft niet met bakken en flessen te zeulen. En last but not least: het goedkoopste flessenwater is 55 keer duurder dan het duurste kraantjeswater. Door kraantjeswater te drinken kan je jaarlijks al snel honderden euro’s besparen.

Objectieve smaaktest

Heel wat mensen geven smaak als hoofdreden om geen kraantjeswater te drinken. Nochtans blijkt uit alle smaaktesten die totnogtoe gedaan zijn dat het bij zo een blinde test bijna niemand lukt om het kraantjeswater eruit te halen. Op de persvoorstelling organiseerden we ook een smaaktest. Het 8-koppig smaakpanel bestond uit Maarten Sampermans (sommelier De Fakkels – Sint-Truiden), Marielle Clercx (gastvrouw De Kwizien – Hasselt), Frank Smeets (provincie Limburg), Kris Somers (Limburg.net), Ward Vanrijkel (IWM), Michel Vanroy (VMW), Natascha Rommens (Recentre) en Danny Jacobs (BBL). Op de vraag ‘welk van de 5 waters is kraantjeswater?’, gaven X een fout antwoord. Op de vraag welke het lekkerste water is kwam kraantjeswater er als Xe uit.

Onderteken het charter

Maandag 22 maart zullen de Limburgse gemeenten bekend gemaakt worden die het kraantjeswatercharter ondertekenden. Het kraantjeswatercharter is een engagement waarin de gemeente aangeeft om binnen de eigen gemeentelijke werking enkel nog kraantjeswater als alternatief voor flessenwater te serveren. Maar niet alleen gemeenten kunnen het charter ondertekenen. We vragen aan alle Limburgers die kraantjeswater drinken of die de overstap naar kraantjeswater maken om het charter op www.drinKraantjeswater.be te ondertekenen.

Win een Pentax Optio 90

Aan drinKraantjeswater is ook een wedstrijd verbonden. Deelnemen is heel eenvoudig. Elke Limburger die een affiche van de kraantjeswatercampagne op een goed zichtbare plaats hangt, hiervan een foto neemt en deze, samen met naam, adres en telefoonnumer mailt naar info [at] kraantjeswater.be maakt kans op  dit Pentax fototoestel waarmee je tot 6 meter onder water foto’s kan maken. De affiche kan gedownload worden via de campagnewebsite www.drinkraantjeswater.be. Uit alle inzendingen die ons voor 31 mei 2010 bereiken trekken we een winnaar.

Opendeur 27 maart

Opdat mensen kunnen zien waar hun water vandaan komt, stellen VMW en IWM op 27 maart van 13 u tot 18 u zes watertorens open voor het grote publiek. Het gaat om de watertorens van Hasselt, Peer, Zutendaal, Rosmeer, Beverlo en Borgloon. Elke bezoeker krijgt de kans om deel te nemen aan een grote Limburgse smaaktest. Uit alle deelnemers van de smaaktest wordt een winnaar getrokken. Deze wint eveneens een Pentax fototoestel (OptioW90).

Karaf

Eind 2010 komt drinKraantjeswater op de proppen met een exclusieve waterkaraf voor Limburg. Zes designteams werken momenteel onder begeleiding van Recentre (*) ontwerpen uit voor een duurzame waterkan. Begin juni selecteert een jury hieruit de beste modellen. En daarna is het aan de Limburgers zelf. Van eind juni tot en met eind augustus kunnen ze hun stem uitbrengen op één van de geselecteerde karaffen en zo zelf bepalen welke karaf op hun tafel komt te staan. De winnende karaf wordt vanaf december te koop aangeboden. Van elke verkochte karaf gaat 1 euro naar een drinkwaterproject in het Zuiden.

(*)Recentre is een kennis- en promotiecentrum en de motor voor ontwikkeling van duurzaam design in de Euregio: Belgische en Nederlands Limburg én Luik.
 

Waterkwaliteit