Duitsers kiezen voor groene stroom na nucleaire incidenten

Na een serie incidenten in de kerncentrale van Krümmel, bij Hamburg, schakelen Duitse gezinnen massaal over op groene stroom. De leveranciers van groene stroom in de regio Hamburg zien hun aantal klanten en vragen naar informatie de afgelopen dagen zeer sterk toenemen. Zo rapporteert Lichtblick, een van de leidende groene stroomleveranciers, een toename met 70%. De kerncentrale van Krümmel is eigendom van Vattenfall. Na een brand in 2007 was ze gesloten, en pas enkele weken geleden terug opgestart. Ze kreeg meteen – op 4 juli - te kampen met een serie pannes.

Vattenfall domineert de markt in de regio met een marktaandeel van 80%. Heel wat klanten zijn nu zodanig kwaad op de energiereus dat ze willen van leverancier veranderen. Ze kiezen daarbij voor het tegengestelde van de nucleaire energie die zoveel problemen kent: groene stroom. Ook Greenpeace Energy AG zegt dagelijks 70 tot 90 klanten over te krijgen van Vattenfall, en Naturstrom spreekt over een toename met 30%.

Blijkbaar zijn samen met de transformator, de brandstofstaven in de reactor zelf defect. De operator probeert de bevolking te sussen door er op te wijzen dat ze nooit in gevaar was.

Het incident is echter ernstiger dan het lijkt. Ten eerste is dit nieuwe incident deels een kopie van het incident dat in 2007 leidde tot het stilleggen van de centrale. Ook toen faalde de transformator, en moest de centrale snel stoppen. Alleen heeft Vattenfall ondertussen wel 300 miljoen euro uitgegeven om de centrale te repareren. Bovendien zijn nu ook brandstofstaven beschadigd, zonder dat Vattenfall veel uitleg wil of kan geven. Ook de nucleaire toezichthouder blijkt boter op het hoofd te hebben. Zij bleken al langer te weten dat de centrale kwetsbaar was voor pannes.

De schade is aanzienlijk, en ze breidt zich uit naar de hele nucleaire industrie. Als gevolg van de incidenten, staat het standpunt van de conservatieve partij CDU om de kerncentrales langer open te houden, zwaar onder druk. SPD milieuminister Sigmar Gabriel maakte bekend dat hij wetgeving voorbereidt om de oude centrales juist sneller te sluiten. Het publieke debat in Duitsland over de levensduurverlenging draait immers rond de vraag of de centrales langer open kunnen blijven, en hoe sterk de veiligheidsgaranties zijn die de industrie kan leveren.

Niet erg indrukwekkend, blijkt nu opnieuw.

Kernuitstap Windenergie