Duitsland pakt CO2-uitstoot aan

De Duitse regering keurde vorige week een nieuw energie- en klimaatplan voor 2020 goed. Dat plan moet er voor zorgen dat de Duitsers hun doelstelling van 40% minder CO2 tegen 2020, ook effectief kunnen waarmaken. Zonder gewijzigd beleid zouden onze oosterburen immers 5 tot 8% tekort schieten om hun doelstelling te halen.

De Duitse regering wil nu tegen 2020 per jaar 62 tot 82 miljoen extra CO2 besparen, dat is bijna evenveel als de totale Vlaamse broeikasgasemissies. Naast een sterke inzet op energiebesparing in gebouwen (met een besparing van 25 tot 30 miljoen ton CO2) willen de Duitsers de emissies van steenkool en bruinkool met 22 miljoen ton CO2 per jaar terugdringen tegen 2020. Dit komt overeen met de sluiting van ongeveer acht bruinkoolcentrales. Hiermee zetten de Duitsers een belangrijke eerste stap om hun “steenkoolprobleem” aan te pakken. Dit is cruciaal. Critici van de Duitse energiewende, grijpen de hoge CO2-uitstoot van steenkool- en bruinkoolemissies immers steevast aan om het Duitse model onderuit te halen. De kernuitstap wordt daarbij vaak als verantwoordelijke met de vinger gewezen. Dit is een foute terechtwijzing. De hernieuwbare energieproductie steeg immers sterker dan dat de productie uit kerncentrales daalde. 


De te goedkope steenkool en te lage CO2-prijzen, zorgden er voor dat de steenkoolcentrales in Duitsland overuren draaien. Het probleem van de steenkoolcentrales konden onze oosterburen niet onder de mat blijven vegen. Alle ogen zijn immers gericht op de Duitse energiewende. Merkel en de haren zijn zich daar sterk van bewust. Het is voor haar dan ook van cruciaal belang om de CO2-uitstoot op het goede pad te krijgen. 

De doelstelling om 40% broeikasgassen te reduceren is in vergelijking met wat andere EU-lidstaten doen ambitieus. De hele EU wil tegen 2020 slechts 20% minder broeikasgassen uitstoten. Vlaanderen legt de lat nog lager: in het regeerakkoord staat dat ze minimaal de helft van de EU-doelstelling (15% voor België) met interne emissiereducties wil verwezenlijken. Voor het andere deel kan ze beroep doen op de aankoop van emissierechten van buiten de Unie.

Klimaatbeleid Desinvestering uit fossiele energie Energiebesparing