Eén klimaattop, twee baanbrekende publicaties en 300+ optochten

Op dinsdag 23 september vindt een speciale klimaatbijeenkomst plaats in New York. VN secretaris-generaal Ban Ki Moon ontvangt meer dan 125 staatshoofden en regeringsleiders, waaronder ontslagnemend premier Di Rupo. Het week-end voor de bijeenkomst is de grootste klimaatoptocht uit de geschiedenis gepland.

Ban Ki Moon wil het klimaatleiderschap versterken in aanloop naar de cruciale VN-klimaatonderhandelingen in Lima en Parijs. In 2015 wil de wereldgemeenschap in Parijs een nieuwe poging ondernemen om een globaal bindend klimaatakkoord te tekenen, 6 jaar na de mislukte poging in Kopenhagen. Op de top in New York moeten landen voor het eerst voor de dag komen met hun engagement voor het klimaatakkoord. Daarnaast zullen er heel wat meer specifieke initiatieven gelanceerd worden, zoals een oproep vanuit de Wereldbank om wereldwijd koolstofheffingen in te voeren.

Het week-end voor de bijeenkomst is de grootste klimaatbetoging uit de geschiedenis gepland. Honderdduizenden mensen worden verwacht in de straten van New York op zondag 21 september. Wereldwijd, ook in Brussel, vinden er honderden steunbetogingen plaats. In Brussel is het verzamelen geblazen op zondag 21 september om 10u30 op het Poelaertplein. Een overzicht van alle acties staat op peoplesclimate.org/global.

In aanloop naar de top verschenen er ook twee baanbrekende publicaties over de strijd tegen de klimaatverandering. ‘Better Growth, Better climate. The New Climate Economy Report’ is een langverwachte publicatie van toonaangevende onderzoeksinstellingen en economen zoals Nicolas Stern. Het rapport richt zich op beleidsmakers wereldwijd en geeft aanbeveling om de economie te versterken met klimaatactie. De kernidee is dat welvaartscreatie, economische groei en klimaatactie elkaar niet tegenspreken maar net goed samengaan. Het rapport brengt heel wat kennis en beleidservaring samen. Het is ook stuk beter leesbaar dan het derde deel van het recente, vijfde IPCC rapport, dat deels dezelfde inhoud bestrijkt.

Journaliste en andersglobaliste Naomi Klein publiceerde ook deze week een heel andere kijk op de klimaatverandering. Het boek ‘No Time. Verander nu voor het klimaat alles verandert.’ is een stevig kritiek op winstgedreven en marktconforme klimaatoplossingen. Naomi Klein gelooft niet dat het huidige economische systeem ons uit de klimaatcrisis zal helpen, zelfs in tegendeel. Ze pleit voor een sterke sociale beweging die de strijd aangaat met de uitbouw van de fossiele infrastructuur. Zo een beweging kan volgens Klein de samenleving beter maken door voor lokale jobs te zorgen, de democratie te versterken en herverdeling te bekomen.

Klimaatbeleid