Ecobouwers zoekt (ver)bouwers die woning willen openstellen voor het publiek | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Ecobouwers zoekt (ver)bouwers die woning willen openstellen voor het publiek

Sarah Hennin

Tijdens twee opendeurweekends op 9, 10 & 11 en 16 & 17 november brengt Ecobouwers - platform voor duurzaam bouwen en renoveren - kandidaat (ver)bouwers in contact met ervaren en energiebewuste bouwheren. Hiervoor zoekt Ecobouwers eigenaars van energiezuinige en duurzame huizen, die hun woning tijdens één of beide campagneweekends willen openstellen voor bezoekers en hun verhaal willen doen.

Elk jaar organiseert Ecobouwers in november deze kijkwoningendag, als inspiratie en informatie voor toekomstige (ver)bouwers. In 2018 lokte de opendeurdagen meer dan 3.000 bezoekers, verdeeld over 150+ woningen. De bezoekers krijgen er een rondleiding, alsook antwoord op hun vragen en tips en tricks van de bewoner. De rondleidingen beginnen steeds om 10u en 14u, en duren gemiddeld één tot twee uur. De grootte van de groep en wanneer een woning openstelt bepaalt de bewoner zelf.

Zelf openstellen?

Ben je eigenaar van een passiefhuis, lage-energiewoning* of heb je een deel van je woning energievriendelijk en duurzaam verbouwd? Wil je kandidaat-bouwers een rondleiding geven om je bouw- en woonervaringen met hen te delen? Dan vragen we graag jouw medewerking voor onze campagne Ecobouwers Opendeur.

> Stel zelf je woning open voor het publiek

> Veelgestelde vragen

 

Vijf redenen om je huis open te stellen tijdens Ecobouwers Opendeur

 

  1. Ieder huis heeft een verhaal

Wat je huis interessant maakt is jouw verhaal als bewoner en bouwheer. Bezoekers willen graag de ongezouten waarheid horen over jouw bouwavontuur. Hoe ging je te werk? Welke (financiële) keuzes heb je gemaakt? Over welke bouwpartners ben je tevreden? Over welke niet?

Je zult verbaasd zijn hoeveel voldoening het geeft om anderen op weg te helpen. 
Of je nu bio-ecologisch of passief gebouwd hebt, sleutel op de deur of DIY: elk huis heeft zijn eigen verhaal, dat verdient gehoord te worden.

  1. Je helpt mensen verder

Duurzaam bouwen lijkt soms heel ingewikkeld en technisch, maar jouw persoonlijke verhaal maakt het overzichtelijk en haalbaar. Je hebt geen idee hoeveel waardevolle ervaringen je hebt waar anderen naar op zoek zijn. Behoed anderen voor fouten en vertel welke kansen ze kunnen grijpen. Vaak hebben mensen dat kleine duwtje in de rug nodig dat jij hun kunt geven. Je zult verbaasd zijn hoeveel voldoening het geeft om anderen op weg te helpen.

  1. Je steekt er zelf iets van op

De meeste bezoekers zitten zelf in een bouwproces. Ze hebben dan ook heel wat te vertellen. Soms krijg je van hen nuttige tips en leer je er zelf ook wat van. Niets zo verrijkend als samen ervaringen en gedachten te delen.  

  1. Je helpt mee aan een schonere wereld

Het openstellen van je huis tijdens Ecobouwers Opendeur helpt mensen om aan de slag te gaan. En dat is nodig. Als we de klimaatopwarming beheersbaar willen houden, moeten in 2040 al onze woningen energieneutraal zijn. Al bijna twintig jaar geven de Ecobouwers het goede voorbeeld. Als opensteller bouw je mee aan wereld die draait op schone en hernieuwbare energie.

  1. Het is gewoon leuk om te doen

Je ontmoet geïnteresseerde en enthousiaste mensen, die dankbaar zullen zijn voor je gastvrijheid. Bovendien: voor elke huiseigenaar die zijn huis openstelt, is er ook dit jaar een mooi bedankje. (We verklappen nog niet wat het is.)

Sarah Hennin

Medewerker Marketing en Communicatie

Ontvang InZicht

Wekelijks onze kijk op de milieu-actualiteit