Een roerige klimaattop zonder 'committments'

De negentiende klimaatconferentie in Warschau kende een bewogen verloop. Hij mondde uit  in een overeenkomst die enig perspectief biedt op een klimaatakkoord in Parijs (2015). Maar al het moeilijke voorbereidende werk ligt nog op de plank. Rond de twee grote thema’s - minder vervuiling en financiering voor kwetsbare landen - is nauwelijks vooruitgang geboekt. De EU kan het broodnodige leiderschap in deze onderhandelingen injecteren door het komende jaar een ambitieus klimaatbeleid voor 2030 vorm te geven.

Haiyan

Aan het begin van de conferentie schudde een verwoestende tyfoon de onderhandelaars wakker. De spanning nam toe door een hongerstaking van de Filipijnse hoofdonderhandelaar, acties van klimaatactivisten in de straten van Warschau en een erg omstreden pro-steenkool conferentie van de Poolse regering. Deze ontwikkelingen bereikten een toppunt in een nooit eerder geziene NGO-‘walk out’: 700 NGO leden, waaronder BBL, verlieten de klimaatonderhandelingen omdat die onvoldoende vooruitgang boekten.   

Bescheiden doorbraak

Er was een bescheiden doorbraak rond de bescherming van bossen en een mechanisme om expertise op te bouwen over klimaatrampen. De onderhandelaars keurden een pakket maatregelen om ontbossing tegen te gaan goed (REDD+) . Het betreft afspraken rond het meten van ontbossing en de voorwaarden voor financiering om die kaalkap tegen te gaan. Hoe dit gefinancierd gaat worden, is echter nog niet duidelijk. 

Rond schade en verlies (“loss and damage”) komt een mechanisme om kennis op te bouwen rond klimaatrampen, om informatie uit te wisselen en om kwetsbare landen te ondersteunen, mogelijk ook met financiering. 

Broeikasgassen

Sinds Durban zijn er twee belangrijke sporen voor de klimaatonderhandelingen: 1) het verhogen van de ambitie vóór 2020 en 2) het onderhandelen van een akkoord dat pas ingaat na 2020. Rond de ambitie op de korte termijn is er enkel achteruitgang geboekt: Japan zwakte haar engagement stevig af. Ook dDe engagementen van andere landen rond het optrekken van de klimaatambitie op korte termijn blijft na Warschau erg vaag.

Contributions

In het traject naar een globaal klimaatakkoord mikte de EU voor deze klimaatbijeenkomst op een duidelijke en ambitieuze tijdlijn. Die agenda voor de onderhandelingen de komende twee jaar kwam er, maar wel in afgezwakte vorm. De slotconclusies van Warschau spreken van “contributions” die zeggen dat ieder land haar “contributions” moet meedelencommuniceren ruim voor de bijeenkomst in Parijs en liefst in het eerste kwartaal van 2015. Dat moet de onderlinge vergelijking en de beoordeling van  toereikendheid van die ‘bijdragen’ vóór de klimaattop in Parijs mogelijk maken. Het woord ‘contributions’ is nieuw en vergde uren onderhandelingen. Het woord is minder sterk en duidelijk dan de door de EU gevraagde ‘commitments’ en wat er precies mee bedoeld wordt is nog niet helemaal duidelijk. De mededeling van ieders bijdrage moet de onderlinge vergelijking en de beoordeling van toereikendheid van die ‘bijdragen’ vóór de klimaattop in Parijs mogelijk maken..

2014

In september 2014 komen regeringsleiders samen tijdens een speciale bijeenkomt georganiseerd door VN secretaris generaal Ban Ki Moon. Op de agenda staat het verhogen van de klimaatambitie. 2014 kondigt zich ook aan als een jaar waarin de klimaatbeweging in België meer zal ingaan op de investeringsbeslissingen van overheden en ondernemingen, die de toekomstige economie vorm geven.

Klimaatbeleid