Efficiënt beheerd licht dooft niet

Het strengste deel van de winter is achter de rug zonder de elektriciteit van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2. Staatssecretaris Wathelet stelt dat we die reactoren volgende winter wel nodig zullen hebben om te voorkomen dat het licht zou kunnen uitgaan. “Staatssecretaris Wathelet houdt geen rekening met de enorme mogelijkheid van elektriciteitsbesparing. Een recente studie toont nog maar eens aan dat energiebesparing de gemakkelijkste en efficiëntste optie blijft om de energiebevoorrading te verzekeren,” zegt Jonathan Lambregs van Bond Beter Leefmilieu.  

Een studie uitgevoerd door studiebureau 3E toont aan dat drie eenvoudige energiebesparende maatregelen de piekvraag in de winter met 8,5% kunnen laten dalen. Dat is 1116MW en meer elektriciteit dan Doel-3 kan opwekken (1006 MW).

1.116 megawatt minder

Slechts drie goed gekozen ingrepen kunnen de piekvraag verminderen met 1.116 megawatt. Het gaat om:

  • de gedeeltelijke vervanging van elektrische verwarming in huishoudens,
  • een efficiëntere verlichting in gebouwen in de dienstensector en
  • efficiëntere en beter afgestelde pompen en motoren in de industrie.

“De verlichting in de dienstensector aanpassen heeft een effect op momenten dat de vraag naar elektriciteit zeer groot is. Zo kan deze zeer eenvoudige ingreep onze bevoorrading verzekeren, zelfs op de koudste winterdagen”, licht Jonathan Lambregs van Bond Beter Leefmilieu toe. “De energiefactuur daalt en het is ook goed voor het milieu. Zo kunnen we ook het aandeel kernenergie is onze elektriciteitsmix laten dalen.”

Kernuitstap Energiebesparing