Electrabel kan lucht niet zuiveren?

Electrabel wil de milieuvergunning voor de elektriciteitscentrale in Langerlo bij Genk aangepast zien. De elektriciteitsproducent wil ander biomassa-afval in die centrale kunnen verbranden. De uitstoot naar de lucht kan daardoor veranderen, en dus wil de elektriciteitproducent een aanpassing. BBL draait de redenering om, en zou het logischer vinden om te investeren in een betere luchtzuivering.

De centrale van Langerlo is een steenkoolcentrale met een totaal vermogen van 556 MW. Ze verbrandt vandaag al naast steenkool en een klein gedeelte aardgas, ook olijfpitten van rond de Middellandse Zee, druivenpitten uit Spanje, slib en houtstof. Voor die biomassa krijgt Electrabel groenestroomcertificaten. De bedoeling is nu om het percentage biomassa aan te passen. Maar daardoor dreigt de uitstoot van bepaalde vervuilende stoffen te verhogen. In plaats van te investeren in een betere luchtzuivering, wil Electrabel daarom de milieuvergunning aanpassen. Vooral de maximumnorm voor de gehaltes assen, boor en chloor zijn een probleem. De elektriciteitsproducent heeft een aanvraag ingediend bij het stadsbestuur van Genk. Dat is nu met een openbaar onderzoek gestart. In dat kader is er op 5 november een hoorzitting in Genk.

Gegeven de winsten die Electrabel vandaag boekt op de afgeschreven steenkool- en kerncentrales, zien wij ten eerste niet in waarom het niet mogelijk zou zijn om een klein deeltje van die sommen te gebruiken voor investeringen in een betere luchtzuivering.

Ten tweede moeten we er ons van bewust blijven dat het hier gaat over een weinig efficiƫnt gebruik van biomassa. Een steenkoolcentrale heeft een laag rendement. Het is veel slimmer om de biomassa te proberen hergebruiken of recycleren. Als dat niet lukt, kan je ze gebruiken om energie op te wekken. Maar dan wel in een centrale die een veel beter energetisch rendement haalt dan een oude steenkoolcentrale.

(red. artikel aangepast op 28/10/08 na info over hoorzitting) 

Luchtkwaliteit