Elektriciteitsbesparing moet topprioriteit zijn in noodplan voor de winter

Het huidige noodplan om de elektriciteitsbevoorrading te garanderen zwijgt tot hiertoe over structurele elektriciteitsbesparing. Toch biedt besparing de beste oplossing op korte én op lange termijn. 

“Met drie gerichte elektriciteitsbesparingsmaatregelen, kan de piekvraag met 8,5% dalen. Zo kunnen we meer elektriciteit uitsparen dan wat de kernreactor van Doel 3 kan opwekken”, aldus Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. De milieuorganisatie vraagt de verschillende regeringen om samen versneld een noodplan voor elektriciteitsbesparing door te voeren.

Huidige noodplan

Om deze winter het licht te laten branden, is hopen op een warme winter niet voldoende. Daarom werkt een werkgroep van de regering aan een noodplan voor de winter. Verschillende maatregelen om het stroomverbruik op piekmomenten te drukken passeerden al de revue. Zo wil men de verlichting op de snelwegen doven, de verlichting bij het openbaar vervoer verminderen en zo veel mogelijk verbruik bij de overheidsinstellingen verminderen. Indien dit niet volstaat zal netbeheerder Elia volledige plattelandsgemeenten zonder stroom zetten.

Hiaat

Elektriciteitsbesparing, waarbij het elektriciteitsverbruik structureel wordt verlaagd, lijkt in dit lijstje te ontbreken.  “Dat is nochtans de efficiëntste oplossing om de energiebevoorrading te verzekeren,” zegt Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. Voorbeelden van Japan over Alaska tot Nieuw-Zeeland, tonen aan dat (dreigende) elektriciteitstekorten een impuls kunnen geven om op zeer korte tijd drastisch (tot meer dan 20%) energie te besparen.

Drie maatregelen

Een studie uitgevoerd door studiebureau 3E geeft alvast een interessante voorzet. De studie geeft aan dat een niet te onderschatten elektriciteitsenergiebesparingspotentieel is in ons land. Drie energiebesparende maatregelen kunnen  de piekvraag in de winter met 8,5% laten dalen. Dat is 1116MW en meer elektriciteit dan Doel-3 kan opwekken (1006 MW). Het gaat om:

  • de gedeeltelijke vervanging van elektrische verwarming in huishoudens,
  • een efficiëntere verlichting in gebouwen in de dienstensector en
  • efficiëntere en beter afgestelde pompen en motoren in de industrie.

​​Energiebesparingsprogramma

Om een succesvol energiebesparingsprogramma op te zetten, moeten onze overheden dringend de handen in elkaar slaan en het potentieel aan energiebesparing voor de verschillende sectoren in kaart brengen. “Het Vlaamse regeerakkoord geeft aan van energie-efficiëntie een topprioriteit te willen maken. Met deze cruciale winter voor de deur, kan de regering aantonen dat het haar menens is. Ze moet samen met de collega’s van de federale regering en de andere gewesten een noodplan voor energie-efficiëntie opmaken”, aldus Sara Van Dyck. “De noodsituatie vraagt om een kordate aanpak: de gewestregeringen moeten versneld investeringssteun voorzien voor elektriciteitsbesparing.”​​

Kernuitstap moet blijven

“Het is verbijsterend dat de onderhandelaars voor de federale regering de kernuitstap in vraag blijven stellen. Het verlengd openhouden van oude centrales maakt de bevoorrading net onzeker, omdat zo’n oude centrales sneller defecten vertonen. Kernenergie, wat ooit een baken van zekerheid leek, blijkt plots een bron van onzekerheid geworden,” besluit Sara Van Dijck.

Energiebesparing