Elke kg restafval is er een te veel

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege bericht vandaag dat de Vlaamse afvalberg voor het vijfde jaar op rij is gedaald. Dat blijkt uit de cijfers van het huishoudelijk afval die OVAM jaarlijks verzamelt. Vorig jaar produceerde de Vlaming gemiddeld 513 kg huishoudelijk afval, wat een daling betekent van 11 kg ten opzichte van 2011. Voor Bond Beter Leefmilieu is de daling positief nieuws, maar we plaatsen toch enkele belangrijke kanttekeningen bij deze rooskleurige berichtgeving.

Ten eerste is de totale huishoudelijke afvalberg die we met zijn allen jaarlijks produceren op tien jaar tijd niet gedaald, maar licht gestegen met ongeveer 70 000 ton.

Sinds het uitbreken van de crisis in 2008-2009 is de afvalberg daarentegen wel gedaald. Maar de oorzaak hiervoor moet eerder gezocht worden bij een lagere consumptie in tijden van crisis dan in structurele wijzigingen in het beleid. De basis van het huishoudelijk afvalbeleid is immers al jaren dezelfde in Vlaanderen, en tussen 2003 en het uitbreken van de crisis zagen we nog een toename.

Een tweede belangrijke vaststelling is dat de daling van de afvalproductie quasi volledig te wijten is aan een daling in de hoeveelheid selectief ingezameld afval. De hoeveelheid restafval die naar de verbrandingsovens en stortplaatsen gaat, neemt niet af. Voor een regio die duurzaam materialenbeheer hoog in het vaandel draagt en kringlopen wil sluiten, is elke kilogram restafval er een te veel. De juiste boodschap bij deze cijfers is dan ook dat het tijd is om het Vlaams beleid inzake restafval bij te sturen. Dat begint bij het monitoren van wat er nog in het restafval terechtkomt, daar actief acties en beleidsmaatregelen aan te koppelen en zo de berg restafval terug te dringen. Een Go For Zero voor restafval is een van de prioriteiten voor de volgende milieuminister in Vlaanderen.  

Afvalbeleid