Energie in beleidsnota

Het luik energie blijkt niet veel meer dan een afkooksel van wat er al in het regeerakkoord staat. En veel is dat jammer genoeg niet. Het voornemen om te zorgen voor een zekere, toegankelijke en groenere energiebevoorrading wordt nauwelijks concreet ingevuld.

Kernuitstap

Positief is de bevestiging van de “wil van de regering om vast te houden aan de wet op de kernuitstap van  2003”. In principe willen onze politici de kerncentrales dus sluiten vanaf 2015. Maar, de concrete sluitingskalender maken ze afhankelijk van een uitrustingsplan. De beleidsnota licht een heel klein tipje van de sluier over de totstandkoming van dit plan. Zo zal de regering samen met de gewesten zoeken naar potentiële sites voor nieuwe productie-installaties, en wil ze de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales versnellen door de vereenvoudiging van een aantal procedures en overleg met de betrokken actoren. Vraag is echter wie die ‘betrokken actoren’ zijn? Gaat dit om een onderonsje in de energiesector of zullen ook andere stakeholders hun zegje mogen doen? Bizar is ook dat een nieuw op te richten wetenschappelijk comité dit uitrustingsplan, en de andere energiestudies waarvan sprake, zou ondersteunen. Over de (rol van de) bestaande en onafhankelijke energieregulator CREG geen woord.

Nucleaire heffing

Tot onze grote verbazing wordt – in tegenstelling tot het regeerakkoord – nergens melding gemaakt van het opleggen van een nucleaire heffing. Is de staatssecretaris dit gewoon vergeten of houdt hij de nucleaire bijdrage angstvallig uit het energiebeleid om de inkomsten van de heffing in alle stilte te gebruiken voor het gat in de begroting en niet voor een duurzaam energiebeleid?

Nieuw geld voor kernenergie

Wil de regering echt af van kernenergie? We vragen het ons af. Deze week werd immers duidelijk dat de regering de dotaties aan het SCK in deze tijden van besparing, stelselmatig blijft verhogen om het gigantisch dure en hoogst twijfelachtige Myrrha project te financieren. Als we echt afwillen van kernenergie, waarom investeert onze regering dan nog in de fata morgana van een nieuwe generatie kernenergie? De keuze om geld te blijven pompen in kernenergie botst bovendien met het goede voornemen van de staatssecretaris om plaats te maken voor meer windturbines op de Noordzee. Kernenergie en wind gaan immers niet samen.

Energiebeleid?

Blijft de vraag waar onze regering deze legislatuur écht naartoe wil met haar energiebeleid. Naast een droge vermelding van de lopende studie over 100% hernieuwbare energie tegen 2050, is er geen spoor van een visie op de lange termijn. De bouw van nieuwe (en wat voor soort overigens?) elektriciteitscentrales is één ding, maar over energiebesparing wordt in heel de nota met geen enkel woord gerept. Het belangrijkste element van een toekomstgericht groen en duurzaam energiebeleid blijft met andere woorden volledig buiten beeld.

Slotsom: we wachten nog steeds in spanning op echte keuzes en een duidelijke visie voor ons energiebeleid.

Kernuitstap