Energiebesparing als oplossing voor bevoorradingszekerheid

Vorige week verscheen de langverwachte “winter-outlook” van het Europees netwerk van hoogspanningsnetbeheerders (ENTSO-E). Deze winter was het extra uitkijken naar dit jaarlijkse vooruitzicht over onze stroomvoorziening. Door mogelijke scheurtjes in het reactorvat van Doel 3 en Tihange 2 moeten we het immers met twee kernreactoren minder stellen. Toch is volgens ENTSO-E onze bevoorradingszekerheid nog steeds “bevredigend”.

Enkel bij zeer extreem winterweer en wanneer het bovendien windstil en donker is, is er een matig risico op een stroomonderbreking in België en West-Europa. Ook al is het risico beperkt, toch is dit volgens Bond Beter Leefmilieu een extra argument om nog veel sterker in te zetten op energiebesparende maatregelen. Dit is niet alleen zinvol in het licht van de bevoorradingszekerheid, maar het is ook nodig om onze klimaatdoelstellingen binnen bereik te houden.

Ons land komt voor haar bevoorradingzekerheid in hoe langer hoe nauwere schoentjes. Door de jarenlange onduidelijkheid over de kernuitstap en een gebrek aan energiebeleid, bleven investeringen in nieuwe centrales uit. Nu Doel 3 en Tihange 2 noodgedwongen stilliggen, worden de risico’s van een hoge afhankelijkheid van verouderde en inherent onveilige kernenergie bovendien pijnlijk blootgelegd.

Volgens de Winter-Outlook zal België tijdens heel de winterperiode –op de kerstvakantie na-  structureel afhankelijk zijn van import. Dit hoeft op zich geen probleem te vormen. België is immers geen energie-eiland en kan probleemloos heel wat elektriciteit (tot 3500 MW) invoeren. Bovendien worden er afspraken gemaakt met Nederland om de hoeveelheid stroom die we importeren nog op te drijven. Dit land zal de komende jaren immers een structureel overschot aan elektriciteit hebben. Daarnaast kondigde onze regering aan dat ze investeringen in nieuwe elektriciteitscentrales wil aanmoedigen.

Op het vlak van energiebesparing, de belangrijkste pijler van het energiebeleid, schieten onze politici nog steeds tekort. Uit een studie die BBL eerder dit jaar samen met Greenpeace voorstelde, blijkt dat ons land nog een gigantisch potentieel heeft om elektriciteit te besparen. Zo kan ook op de “piekvraagmomenten” veel energie bespaard worden. Denk maar aan het vervangen van elektrische verwarming, het efficiënter verlichten van kantoorgebouwen of industriële processen energie-efficiënter maken.

Daarbij heeft het geen zin om de hete bevoegdheidsaardappel naar elkaar door te schuiven. Beleidsmakers op alle niveaus moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Zowel de federale als Vlaamse overheden hebben heel wat hefbomen in handen. Hoog tijd dus om eens samen rond de tafel te gaan zitten om ervoor te zorgen dat het licht blijft branden en de CO2 uitstoot verder daalt.

Energiebesparing