Energiebesparing: het echte werk begint nu pas

Het Europees parlement gaf deze week zijn zegen aan een nieuwe Europese Energiebesparingsrichtlijn. De richtlijn werd onder druk van sommige lidstaten zwaar uitgehold, ondanks de nood aan een stevige inhaalbeweging op het vlak van energiebesparing, De Europese lidstaten worden wel verplicht om een aantal maatregelen uit te voeren om hun energieverbruik in te perken, maar het ontbreekt aan een duidelijke en bindende energiebesparingsdoelstelling.

Volgens de richtlijn moeten energieleveranciers vanaf 2014 elk jaar 1.5% energie besparen. Daarnaast moeten regeringen jaarlijks 3% van hun gebouwen renoveren, al blijven lokale en regionale overheidsgebouwen buiten schot. De lidstaten moeten ook een stappenplan opmaken met een langetermijnstrategie om de volledige gebouwensector energie-efficiënter te maken tegen 2050.

Bovendien moeten grote bedrijven een energie-audit uitvoeren en consumenten moeten betere informatie krijgen over hun verbruik. Deze maatregelen zouden moeten leiden tot een energiebesparing van 15%. Door aanvullende wetgeving op het vlak van transport en productontwikkeling, hoopt Europa alsnog zijn oorspronkelijke engagement van 20% energiebesparing na te komen.

Het is echter sterk de vraag of we daar zullen komen. De richtlijn bulkt immers van vage bepalingen die sterk afhankelijk zijn van de verdere uitwerking. Die uitwerking gebeurt nu - achter gesloten deuren - door werkgroepen die zich buigen over de concrete “interpretatie” van de wetsartikelen. Met dit proces staat of valt het engagement van de richtlijn.

Maar de verantwoordelijkheid voor een ambitieus energiebesparingsbeleid ligt vooral bij de lidstaten. Zij moeten de Europese richtlijn omzetten in nationale wetgeving en ervoor zorgen dat de energiefactuur en het klimaat een stuk minder belast worden. Dit is in het bijzonder een uitdaging voor ons energieverslindend land. Bond Beter Leefmilieu zal dan ook de druk op de ketel houden en blijven pleiten voor een ambitieus Belgisch en Vlaams energiebesparingsbeleid.

Energiebesparing