Energiebesparing kan Europa meer dan 200 miljard euro per jaar opleveren

Europa kan meer dan 200 miljard per jaar besparen als het ernstig werk maakt van een ambitieus energiebesparingsbeleid. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat werd voorgesteld door Friends of the Earth Europe en het Climate Action Network Europe. Het onderzoek toont aan dat bedrijven en consumenten bovenop elke euro die ze uitsparen dankzij energiebesparing, een extra euro verdienen doordat energiebesparing de energieprijzen drukt.

De studie werd gepubliceerd op een moment dat energiebesparing hoog op de Europese agenda staat. Momenteel wordt er onderhandeld over een nieuwe energie-efficiëntie richtlijn. Die onderhandelingen verlopen echter bijzonder moeizaam. Hoewel iedereen het in theorie eens is over het belang van energiebesparing, gaat een aantal lidstaten sterk op de rem staan. Ze willen niet weten van een bindende energiebesparingsdoelstelling van 20% en sterke energiebesparingsmaatregelen.

Zonder bijkomende maatregelen stevent Europa af op een energiebesparing van slechts 10%. Hiermee dreigen we heel veel voordelen mis te lopen. Indien de Europese Unie haar engagement van een besparing van 20% tegen 2020 wél waarmaakt, kan ze haar CO2 uitstoot met 740 miljoen ton doen dalen, 2 miljoen nieuwe jobs creëren, haar bevoorradingszekerheid versterken en - zo blijkt uit de nieuwe studie - jaarlijks 200 miljard euro besparen.

Om dat mogelijk te maken moeten alle lidstaten aan hetzelfde zeel trekken om tot een ambitieus Europees energiebesparingsbeleid te komen. Bond Beter Leefmilieu schreef onlangs samen met WWF, de Europese Alliantie voor Energiebesparing en een aantal grote bedrijven een brief aan Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) met de vraag om een ambitieus standpunt in te nemen aan de Europese onderhandelingstafel. Je kan deze brief hier raadplegen.

Op 15 juni beslissen onze energieministers over het toekomstig Europees energiebesparingsbeleid. De komende weken zijn dan ook cruciaal. Om alle aandacht te vestigen op de nood aan een ambitieus energiebesparingsbeleid, dwaalt “energy savings man” vanaf nu door de straten van Brussel op zoek naar lidstaten met ambitie. Je kan zijn avonturen hier volgen. Bond Beter Leefmilieu hoopt in elk geval dat Vlaanderen niet wacht op een “Energy savings man” om zelf in actie te schieten.

Energiebesparing