Energiebesparing ook mogelijk tijdens koude winterdagen

De voorbije weken doken de temperaturen onder het vriespunt en sneuvelde het record van aardgasverbruik. Een stijging van de energiefactuur is dan ook bijna onvermijdelijk. Toch blijft het – zelfs bij koud winterweer – perfect mogelijk om energie te besparen. Dat bewijzen de deelnemers aan de 'Energiejacht', een campagne van Bond Beter Leefmilieu. Puur op basis van gedragsverandering en zonder aan comfort in te boeten slaagden ze er na 2 maanden campagne al in om gemiddeld 10,53 % energie te besparen.

Op 1 december gaf Bond Beter Leefmilieu het startschot van een nieuwe editie van de 'Energiejacht’. De focus ligt dit jaar op de keuken. Deelnemers kunnen zich heel het jaar door registreren op de onafhankelijke website www.energiejacht.be en er gratis gebruik maken van het uniek meetinstrument. Vandaag zijn er al meer dan 6000 gebruikers geregistreerd in België.

Groot besparingspotentieel

“Met de website van de Energiejacht maken we het gemakkelijk om je meterstanden te noteren. Wie zijn verbruiksgegevens van vorig jaar of het jaar daarvoor ingeeft, ziet meteen in een grafiek hoeveel energie hij bespaart ten opzichte van zijn referentieperiode,” vertelt Marc Steens van Bond Beter Leefmilieu. “De rekenmodule houdt ook rekening met de buitentemperatuur. Zo kan je ongeacht het seizoen je verbruik evalueren.” Na 2 maanden campagne klokken de deelnemers die in groep jagen gemiddeld af op 10,53 % besparing. Uit de resultaten blijkt dat het gemiddelde resultaat voor mensen die in groep jagen, hoger ligt dan bij individuele jagers.

“Uiteraard mag het niet de bedoeling zijn dat mensen kou lijden, maar door een aantal tips nauwgezet toe te passen, kan je al tot 10% energie besparen,” aldus nog Marc Steens.  “Zelfs je meterstanden opvolgen, helpt om een energiereflex te creëren en zo energie te besparen. Wie de mogelijkheid heeft om te investeren in zijn huis, kiest best voor dakisolatie, superisolerende beglazing en een hoogrendementsketel. Zo kan je zelfs tot 30 % energie besparen. Maar ook eenvoudiger en voor iedereen haalbare ingrepen zoals het dichten van tochtspleten en het isoleren van leidingen leveren al snel mooie resultaten op.” 

Lage drempel

Inschrijven kan via de website www.energiejacht.be en is volledig gratis. Om de energiebesparing te kunnen berekenen, dien je bij de registratie wel je verbruikscijfers van vorig jaar in te voeren. Die vind je op de eindfactuur van je energieleverancier(s).

Op de website vind je ook een heleboel interessante tips. Via Facebook en andere sociale netwerksites kun je alles delen met je vrienden. De huidige groepscampagne loopt nog tot 31 maart.

Warm aanbevolen tips

De echte besparing gebeurt natuurlijk niet door enkel je meterstanden te noteren. Daarom geeft de Energiejacht de deelnemers tips om energie te besparen in huis. Door het toepassen van de tips op de website en via nieuwsbrieven kunnen deelnemers er in slagen om hun energieverbruik te doen dalen. Hier alvast een greep uit de tips:

Zet bij het koken het deksel op je kookpotten. Zo kun je op jaarbasis tot 70 % energie op koken besparen.

Schakel de stand-by knop van elektrische toestellen uit. Besparingspotentieel: 10 %.

Ontdooi regelmatig je ijskast. Besparingspotentieel: 10 %

Laat wasmachine en vaatwasser enkel draaien wanneer ze volledig vol zitten. Besparingspotentieel: 10 %.

Gebruik spaarlampen. Besparingspotentieel: 50 %.

Meer info

www.energiejacht.be

Bond Beter Leefmilieu organiseert de Energiejacht in samenwerking met de provincie Oost- en West-Vlaanderen, een aantal Vlaamse gemeenten, netbeheerders Infrax en  Eandis, Dialoog vzw, Ecolife vzw, Abllo vzw en de Gezinsbond en met de steun van Big Blue by Van Marcke, Grohe en Megaman.

Energiebesparing