Energiegebruik schiet de hoogte in

Het gaat niet goed met ons energiegebruik. Na vier jaar van dalende vraag, steeg het energiegebruik van Vlaanderen in 2010 met ruim 10 %. De extreem koude wintermaanden en de heropleving van de economie na de financieel-economische crisis van 2008‑2009 zijn de belangrijkste oorzaken van deze stijging. Verontrustend is dat ook de energie-intensiteit in 2010 toenam met 8,1 %. Het is duidelijk dat Vlaanderen meer dan één tandje zal moeten bijsteken, willen we ons inschrijven in de Europese doelstelling van 20% energiebesparing tegen 2020.

Terwijl de energievraag in de huishoudens door de relatief milde winters daalde tussen 2003 en 2007, kende het energieverbruik de laatste jaren een sterke stijging. De koude winter zorgde ervoor dat de huishoudens in 2010 maar liefst 46% meer energie nodig hadden dan in 2007. Doordat de isolatie van onze woningen verbetert, kon de stijging van het energiegebruik nog enigszins afgeremd worden. Maar willen we in de toekomst ook koude winters trotseren zonder uit de hand lopende energiefacturen, zullen we de energie-efficiëntie van onze woningen nog drastisch moeten verbeteren. Ook het elektriciteitsverbruik in de huishoudens blijft stijgen. Een zuiniger gebruik van energie-efficiëntere toestellen, zal ook deze trend moeten keren.

Onze industrie, die verantwoordelijk is voor het leeuwendeel van de Vlaamse energieconsumptie, scoort niet goed. Het industrieel energiegebruik lag in 2010 17% hoger dan in 2009. Hiermee ligt het industrieel verbruik opnieuw hoger dan in 2000. Dit is voornamelijk te wijten aan een heropleving van de economie na de financieel economische crisis van 2008-2009. Het is echter zeer zorgwekkend dat het energiegebruik in industriële installaties sneller toenam dan het algemeen productieniveau, wat erop wijst dat onze industrie inboet op energie-efficiëntie. De nieuwe cijfers van het milieurapport bevestigen dat er nood is aan een stevig energiebesparingsbeleid voor onze industrie. Het is tot op vandaag echter nog zeer onduidelijk hoe onze beleidsmakers de industrie willen aanzetten tot het volgen van een energiezuiniger pad.

Energiebesparing