Energiepact moet krijtlijnen uitzetten voor een duurzame energietoekomst

Vorige week presenteerde stichting Argus, het milieupunt van KBC en CERA, op het forum ‘Samen zorgen voor de energie van morgen’ een rapport dat de motor kan vormen bij discussies over een toekomstig energiesysteem. Dit rapport kwam tot stand op basis van een honderdtal gesprekken met mensen uit het bredere energieveld. Het schetst de contouren van een nieuw en duurzaam energiesysteem, met de nadruk op het potentieel voor een maatschappelijke consensus. Volgens Argus schuilt de voornaamste bedreiging voor onze energietoekomst in het  ontbreken van maatschappelijke en politieke overeenstemming: “we hebben nood aan een ‘energiepact’ dat moet zorgen voor een stabiel en breed gedragen kader voor de energietransitie”, aldus de stichting.

Bond Beter Leefmilieu kan zich vinden in de oproep voor een energiepact. Een pact  met een duidelijke toekomstvisie en een reeks bindende engagementen  moet helpen om de jarenlange impasse in het energiebeleid te doorbreken en lijnen uit te zetten voor de toekomst. Dat is broodnodig. Het nieuwe IPCC rapport onderstreept het nog maar eens: we staan op een kantelpunt. De beslissingen van vandaag  bepalen of we de klimaatopwarming kunnen beperken. 

Energiebesparing is dé prioriteit voor een duurzame energietoekomst. Energiebesparing verlaagt de energiefactuur, zorgt voor jobs, vermindert de CO2 uitstoot en versterkt de concurrentiepositie van onze bedrijven.  Daarnaast moet een stabiel investeringsklimaat zorgen dat duurzame hernieuwbare energie verder kan blijven groeien. Bovendien moet een doordachte uitbouw van onze energienetten er voor zorgen dat een steeds groter aandeel hernieuwbare energie optimaal  ingepast kan worden in een Europees hernieuwbaar energienetwerk. Daarbij is er voor kernenergie en steenkool geen plaats meer.

Een energiepact moet niet alleen politici van de verschillende beleidsniveaus mobiliseren om de handschoen op te nemen. Het  moet er voor zorgen dat alle geledingen van de maatschappij meewerken aan een toekomstgericht energiesysteem. De energietransitie slaagt enkel als iedereen er zijn schouders onderzet. De deelnemers aan het Argus forum, waaronder ook politici van de verschillende politieke partijen, lijken die uitdaging alvast te willen aangaan. 

Windenergie Kernuitstap Desinvestering uit fossiele energie