Energieprestatienormen: de markt leidt en het beleid volgt

Vorige week besliste de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Energie Freya Vandenbossche om de energieprestatienormen voor nieuwe gebouwen aan te scherpen. Nieuwe woningen en kantoren mogen vanaf 2012 nog maximaal een E-peil van E70 bereiken. Vanaf 2014 worden de normen verder aangescherpt tot E60. Dit terwijl uit analyses van het Vlaams Energieagentschap blijkt dat E60 nu al het economisch optimum is - dit is de beste verhouding tussen investeringen in isolatie, energiebesparing en de terugverdientijd van die investeringen- en in  het regeerakkoord werd vooropgesteld om al in 2012 de E60 norm in te voeren.

In 2010 werd voor woongebouwen de E80 norm ingevoerd. Hiermee liep het beleid achter op de realiteit. Uit analyses van het Vlaams energieagentschap bleek immers dat meer dan de helft van de bouwers al in 2009 aan de E80 norm voldeed. Bovendien haalde in 2009 al meer dan 40 procent van de woningen een E-peil tussen de E60 en E80. De nieuwe E70 norm vanaf 2012 doet dus met andere woorden ook niet meer dan de natuurlijke evolutie volgen. De markt leidt en het beleid volgt. Dit geldt overigens ook voor de aangekondigde aanscherping van de isolatienorm van K45 naar K40. Ook hier ligt het huidige gemiddelde al lager dan de voorgestelde nieuwe norm.

Het stapsgewijs verstrengen in 2012 en 2014 zijn eerste – te kleine – stapjes in een al lang gevraagd langetermijnplan voor het verstrengen van de normen voor gebouwen. Minister Vandenbossche erkent dat we veel verder moeten gaan, en verankert de door Europa voorgeschreven bijna ‘nul-energie’ norm voor 2021 (die wat ons betreft al veel sneller zou mogen worden ingevoerd ) dan ook alvast in de Vlaamse regelgeving. Welke stappen de minister tussen 2014 en 2021 wil nemen, blijft voorlopig koffiedik kijken. In Wallonië en Brussel werd beslist om al vanaf 2015 en 2017 de passiefnorm als standaard in te voeren. Vlaanderen dreigt dus hopeloos achterop te hinken.

Om met een kleine positieve noot te eindigen. De minister verplicht vanaf 2012 om vooraf een berekening van het E-peil uit te voeren. Dit moet het mogelijk maken om al vroeg in het ontwerpproces de juiste keuzes te maken om zo energiezuinig te bouwen. Daarnaast voert de minister ook een netto-energiebehoefte voor verwarming in. Een goede voorzet, maar ook hier zijn de voorgestelde criteria, jammer genoeg, veel te zwak.

Energiebesparing