Engelse steun voor kernenergie onder vuur

De Europese Commissie heeft zeer veel vragen bij de geplande subsidiëring van een kerncentrale in het Verenigd Koninkrijk. De Europese Staatssteunregels bepalen dat een overheid geen steun mag geven, tenzij dit noodzakelijk is om de Europese klimaatdoelstellingen te halen, de Europese energiebevoorrading te verzekeren of indien het project niet van de grond zou komen zonder extra steun van de overheid. Volgens de Europese Commissie is aan géén van deze drie voorwaarden voldaan.

Volgens de Europese Commissie kan het Verenigd Koninkrijk haar CO2 uitstoot even sterk verminderen zonder een kerncentrale. Daarnaast is de Commissie bezorgd dat de subsidiëring van een nieuwe kerncentrale andere technologieën -zoals wind- en zonne-energie- zal verdringen.

Ze betwist eveneens dat de kerncentrale nodig zou zijn om de bevoorradingszekerheid te waarborgen. Terwijl de Engelse energieregulator spreekt van mogelijke bevoorradingsproblemen vóór 2020, zal de kerncentrale ten vroegste in 2023 stroom kunnen leveren. Om een verzekerde elektriciteitstoevoer te waarborgen, zijn dus andere en snellere maatregelen noodzakelijk. Bovendien onderschatten de Engelsen de voordelen van een versterkte elektriciteitsverbinding en gaspijpleidingen met het vasteland voor de bevoorradingszekerheid.

Tot slot stelt de Europese Commissie dat de overheidssteun de nucleaire industrie oneerlijk bevoordeelt. Volgens de Commissie is de kernenergiesector rijp genoeg om op eigen benen te staan en kan een nieuwe centrale dus zonder overheidssteun van de grond komen, net als in Frankrijk en Finland. Het lijkt dan ook zeer onwaarschijnlijk dat de Engelsen een kerncentrale zullen mogen subsidiëren van Europa. Helaas is de strijd is nog lang niet gestreden. Momenteel houdt de Europese Commissie een consultatie over nieuwe staatssteunregels. Het risico bestaat dat landen zoals het Verenigd Koninkrijkdeze gelegenheid met beide handen aangrijpen om de regels af te zwakken.

Kernuitstap