E.ON koopt vuile steenkool

Het Nederlandse televisieprogramma ‘Netwerk’ zond deze week twee reportagens uit over de de herkomst van steenkool die in Nederlandse elektriciteitscentrales gebruikt wordt. Daaruit blijft dat de grote Nederlandse stroomproducenten indirect betrokken waren bij grove mensenrechtenschendingen in Colombia. Elektriciteitsproducent E.ON, die onlangs een milieuvergunningsaanvraag indiende voor de bouw van een nieuwe steenkoolcentrale in de Antwerpse haven (meer info hier), blijkt één van de bedrijven die steenkool kopen van ondernemingen betrokken bij moorden op vakbondsleiders in Colombia.

In Nederland is ruim de helft van alle geïmporteerde steenkool afkomstig uit Colombia. Daarvan wordt volgens informatie van Netwerk negentig procent geleverd door twee bedrijven, Drummond en Cerrejon, die paramilitaire organisaties financieren die tientallen moorden op hun geweten hebben. Energieproducent E.ON verklaarde aan Netwerk dat zij met beide bedrijven zaken doen. EnergieNed, de branchevereniging van stroomproducenten, stelde in een reactie op de berichtgeving van Netwerk nader te gaan onderzoeken of de leveranciers van hun steenkool zuiver op de graat zijn. Ook in België wordt steenkool ingevoerd uit Colombia

Op de hoorzitting over de geplande E.ON steenkoolcentrale vorige week in Antwerpen, werd E.ON al aan de tand gevoeld over de herkomst van de door E.ON ingezette steenkool. E.ON gaat in haar milieuvergunningsaanvraag immers volledig voorbij aan de nefaste effecten van steenkoolwinning op het landschap, de biodiversiteit, de rechten van de bevolking en de luchtkwaliteit. E.ON claimt dat haar duurzaam aankoopbeleid ervoor moet zorgen dat enkel ‘duurzame’ steenkool wordt aangekocht. Door de onthullingen van Netwerk stellen we ons des te meer vragen over de waarde van dergelijk ‘duurzaam aankoopbeleid’. Een aankoopbeleid dat overigens nog altijd gericht is op het aanschaffen van een inherent onduurzame energiebron.

 

Desinvestering uit fossiele energie