Er is maar één manier om echt te besparen: minder energie verbruiken

“Zijn de chemische industrie in Antwerpen en de milieubeweging geen objectieve bondgenoten?” vroeg ik lichtjes provocatief aan m’n gesprekspartner. De vertegenwoordiger van een werkgeversorganisatie keek verbaasd op. Ik verduidelijkte: “De chemische industrie bij ons is bedreigd door goedkoop schaliegas in de VS. Gas is er een derde goedkoper, wat de Amerikaanse industrie een competitief voordeel geeft . Milieubewegingen in de VS houden de winning tegenen sturen aan op strenge milieunormen. Die drijft de kosten in de VS op wat goed is voor de Antwerpse installaties.” Hij schoot in de lach en leek te denken ‘goed geprobeerd’. “Het zijn dezelfde multinationals die zowel in de VS als bij ons in Antwerpen produceren. Ik zie ze morgen nog niet op de barricades staan bij de anti-schalieprotesten in de VS.” antwoorde hij droogjes.

We bespraken de bevindingen uit de laatste Energy Outlook van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), de meest gezaghebbende publicatie over energietrends. Het IEA verwacht dat de VS tot 2035 over significant goedkopere energie zal beschikken. De VS zal haar aandeel in de export van energie-intensieve producten zien toenemen, de EU en Japan zullen het zien afnemen.

De energieprijzen hier in de EU drukken door bijvoorbeeld zelf op zoek te gaan naar onconventioneel gas en olie brengt weinig soelaas zegt het IEA. We hebben slechts één manier waarop we echt kunnen besparen op energiekosten: door minder energie te verbruiken. Het plaatst energie-efficiënte zowel in het centrum van het industrieel, energie als klimaatbeleid. Waarom horen we er dan zo weinig over? Misschien omdat energiebesparing geen duidelijke gezicht heeft. Het vergt ook een verfijnd beleid. Het is gemakkelijker om de illusie te koesteren dat we het volgende Qatar worden door steenkoolgas in Limburg te winnen. Of de nucleaire droom nog eens te herbeleven door voor een Thorium kerncentrale te gaan. 

Hoe is het intussen op de klimaatonderhandelingen? Net als ik het slot aan deze blog wil schrijven, loopt het nieuws binnen dat de Poolse minister van Leefmilieu en voorzitter van de klimaatonderhandelingen Korolec bij een kabinetsherschikking de laan is uitgestuurd. De eerste reden die op Twitter circuleert? Hij zou niet genoeg inzetten op schaliegas. No Joke.

 

Energiebesparing