EU klimaattop stelt teleur

Europa noemt zichzelf al jaren de voortrekker in de strijd tegen de klimaatverandering. De Europese klimaattop van vorige week stelt echter teleur. Net nu de wereld in aanloop naar de conferentie in Kopenhagen een ambitieus standpunt van Europa verwacht, trekt Europa de kaart van de vage beloftes. Vooral de financiering blijft een struikelblok. 

De Europese leiders stellen in hun verklaring dat ze meer dan ooit een voortrekkersrol willen spelen op de klimaattop in Kopenhagen, maar legden geen concrete voorstellen op tafel om de klimaatverandering effectief te stoppen. Er werd tussen de Europese regeringsleiders geen akkoord bereikt over de financiële bijdrage aan ontwikkelingslanden om de negatieve gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Europa kwam niet verder dan te stellen dat ze een “eerlijk aandeel” zal opnemen in de naar schatting 100 miljard euro die jaarlijks nodig zal zijn. Dit gebrek aan concrete engagementen van Europa, dreigt een ernstige hinderpaal te vormen om de ontwikkelingslanden aan boord te krijgen voor een ambitieus klimaatakkoord.

Ook over de handel in ‘hete lucht’ werden geen sluitende afspraken gemaakt. Een vorige week verschenen studie van Point Carbon  toont aan dat de wereldwijde CO2-uitstoot slechts met 1% zal afnemen ten opzichte van het Kyoto-akkoord van 12 jaar geleden, indien landen hun overschot aan emissie-rechten (‘hete lucht’) uit de Kyotoperiode (2008-2012) mogen gebruiken voor de emissiedoelstellingen voor de Kopenhagenperiode (2013-2020).  De klimaatonderhandelingen in Kopenhagen dreigen dus een maat voor niets te worden als deze handel in hete lucht niet aan banden wordt gelegd.

Het feit dat Europa de nadruk legt op de nood aan een wettelijk bindend akkoord is alvast één lichtpunt. Positief is ook dat Europa een doelstelling van 80 tot 95% emissiereducties tegen 2050 voorop stelt en zich hiermee inschrijft in de volgens het IPCC noodzakelijke reductie op de lange termijn. Het is echter zeer jammer dat hier geen ambitieuze engagementen op de korte termijn tegenover staan.  En het is net die korte termijn die cruciaal is, en bindend moet worden gemaakt.

Klimaatbeleid