EU lidstaten tegen heffing op Chinese zonnepanelen

Chinese zonnepanelen zijn veel goedkoper dan Europese producten. Dat prijsverschil maakt het voordeliger om de Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen. Anderzijds heeft de Europese zonnepanelen sector het moeilijk om te overleven door de Chinese dumpingprijzen.

Europese Commissaris voor handel Karel De Gucht verwijt de Chinezen dat ze hun zonnepanelen onder de kostprijs en tegen dumpingprijzen verkopen op de Europese markt. Het vermoeden heerst dat de Chinese overheid de lokale zonnepanelen sector steunt en het zo voor Europese producenten onmogelijk maakt om nog te concurreren. In het licht van een geliberaliseerde wereldhandel zijn dergelijke ondersteuningsmaatregelen door de Wereld Handelsorganisatie (WTO) niet toegestaan. Als tegenmaatregel stelt de Commissaris voor om een tax te heffen van 47 procent op zonnepanelen die uit China geimporteerd worden. Met een flinke prijsstijging als gevolg.

Tegenstrijdige belangen van de lidstaten

Heel wat Europese lidstaten zijn echter gekant tegen het voorstel van De Gucht. Als een van de belangrijkste handelspartners wil bijvoorbeeld Duitsland haar bruggen met China niet opblazen en zal er dus alles aan doen om een handelsconflict te vermijden. De lidstaten zijn blij met goedkope technologiƫn omdat die hen in staat stellen de doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen.

Windenergie