Europa’s grootste vervuilers steunen Amerikaanse senatoren die klimaatwetgeving blokkeren

Amerikaanse politici die de klimaatwetgeving blokkeren kregen duizenden dollars toegestopt van Europese bedrijven met een grote CO2-uitstoot. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag gepubliceerd werd [1] door het Europese klimaatactienetwerk CAN Europe [2]. Het zijn bovendien dezelfde bedrijven, die zich met man en macht verzetten tegen een ambitieuzer Europees klimaatbeleid “zolang er in de VS geen doeltreffender klimaatbeleid wordt gevoerd”. “Ook een paar prominent in Vlaanderen aanwezige bedrijven zoals Arcellor-Mittal, GDf-Suez (het moederbedrijf van Electrabel), BASF en BAYER financierden Amerika’s meest prominente klimaatontkenners,” vertelt Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu.

CAN Europe analyseerde - recent publiek gemaakte - gegevens van de federale kiescommissie van de Verenigde Staten [3] en legde zeer gerichte financieringsstromen van enkele van Europa’s grootste vervuilers bloot. Een aantal Europese bedrijven trachtten de Amerikaanse klimaat- en energiewetgeving te beïnvloeden door zeer gericht kandidaten te ondersteunen die zich verzetten tegen een Amerikaans klimaatbeleid. “Het is zeer hypocriet dat dezelfde Europese bedrijven een doeltreffende Amerikaanse klimaatwetgeving als voorwaarde stellen voor een ambitieuzer Europees klimaatbeleid” aldus Tomas Wyns van CAN-Europe.

De grote Europese broeikasgasuitstoters Lafarge, GDF-SUEZ, EON, BP, BASF, BAYER en Arcelor-Mittal steunden voor $ 240,200 senatoren die de klimaatwetgeving blokkeerden en die hardnekkig blijven ontkennen dat de klimaatverandering een feit is. Die $240,200 komt overeen met bijna 80% van het geld dat deze bedrijven spendeerden in de senaatsverkiezingen van 2010. GDF-Suez, het moederbedrijf van Electrabel, gaf in 2008 $ 10.000 aan Joe Barton. Joe Barton, beter gekend als “Smokey Joe”, is één van Amerika’s grootste klimaatontkenners. Recent veroorzaakte hij opschudding toen hij zijn verontschuldigingen aanbood aan de topman van BP voor de maatregelen die door het Witte Huis aan deze oliegigant werden opgelegd na het gigantische lek in de golf van New Mexico. “ Hier bij ons vertellen bedrijven zoals GDF-Suez dat ze er alles aan willen doen om de strijd aan te gaan tegen de klimaatverandering. Nu blijkt dat zij er alles aan doen om die strijd te kelderen en daarbij zelfs niet terugdeinzen om klimaatontkenners te  financieren” stelt Sara Van Dyck van BBL.

CAN-Europe en Bond Beter Leefmilieu vragen een duidelijk antwoord van de Europese federaties, waar deze bedrijven lid van zijn. Business Europe, CEFIC, EUROFER, CEMBUREAU, EURELECTRIC en EUROPIA moeten openlijk afstand doen van de praktijken van deze bedrijven. Daarenboven moeten ze deze bedrijfsfederaties een charter opstellen voor hun leden, met de verplichting om zich wereldwijd van dergelijke initiatieven te onthouden.

In het rapport van CAN Europe spreekt men over Solvay. Het gaat om Solvay Farmaceuticals dat vorig jaar aan Abbott werd verkocht. Er bestaat dus geen band meer tussen het Amerikaanse Solvay Farmaceuticals en het Belgische Solvay.  

Lees het volledige rapport.  

Luchtkwaliteit