Europa dreigt miljarden mis te lopen door te weinig energiebesparing

Woensdag werd de studie “Energiebesparing 2020” van de European Climate Foundation voorgesteld. De studie toont aan dat Europa slechts 10% energie zal besparen in 2020. Hierdoor zal de Europese Unie tegen 2020 jaarlijks maar liefst 78 miljard euro mislopen. Indien we de Europese energiebesparingsdoelstelling van 20% willen halen, dan zal de beleidsinzet moeten verdrievoudigen.

Energiebesparing blijft het zwakke broertje van het Europese energie- en klimaatpakket. Energiebesparing mag dan wel de sleutel tot succes zijn in de aanpak van de klimaatverandering, het is het enige luik van het Europese pakket waarvoor Europa – in tegenstelling tot hernieuwbare energie en emissiereducties – (nog) geen bindende doelstelling heeft vastgelegd. Het rapport “energiebesparing 2020” werd gemaakt in opdracht van de European Climate Foundation en het Regulatory Assistance Project. Het rapport berekende de beleidsimpact van het huidige energiebesparingsbeleid en kwam tot de vaststelling dat Europa haar doelstelling om 20% energie te besparen tegen 2020 niet zal halen.

De studie kwam nochtans tot de vaststelling dat er in Europa voldoende kostenefficiënt energiebesparingspotentieel aanwezig is. Om dit potentieel te ontsluiten, zal de beleidsimpact moeten verdrievoudigen. In het rapport worden hiervoor verscheidene beleidsaanbevelingen gedaan. Volgens de auteurs van het rapport is een bindende energiebesparingsdoelstelling hiervoor de ultieme drijvende kracht. Een bindende doelstelling, denk maar aan de hernieuwbare energie of de luchtkwaliteitsdoelstellingen, heeft al meermaals haar nut bewezen. Een doelstelling op zich is natuurlijk niet voldoende, maar moet aangevuld worden met concrete beleidsinstrumenten zoals een energie- en CO2 taks, doorgedreven energierenovatieprogramma’s voor gebouwen, energie-efficiëntiedoelstellingen voor voertuigen en productnormen. Volgens Bond Beter Leefmilieu mag ook de industrie niet achterblijven en kan ze alleen maar winnen bij een verhoogde inzet op energiebesparing. Zo wordt onze industrie minder afhankelijk van de invoer van –onvoorspelbare- fossiele brandstoffen. Ons land zou in het bijzonder veel voordeel kunnen halen uit een hogere energiebesparing. Recente cijfers toonden nog aan dat de Vlaming in Europa de grootste energieverbruiker is per hoofd van de bevolking.

Te weinig energiebesparing is niet alleen nefast in de aanpak tegen de klimaatverandering, maar zorgt er ook voor dat Europa jaarlijks 78 miljard dreigt mis te lopen door een verminderde invoer van fossiele brandstoffen. Bovendien vermijden we zo de bouw van 80 nieuwe steenkoolcentrales. Daarnaast creëren we honderdduizenden nieuwe lokale en duurzame jobs en verzekeren we een Europese koploperspositie op het vlak van innovatieve en duurzame producten en diensten. Uit de studie blijkt bovendien dat Europa haar CO2 reductiedoelstelling van 20% tegen 2020 kan halen door een energiebesparing van 20%. Aangezien andere instrumenten, zoals de inzet op hernieuwbare energie ook substantiële broeikasgasreducties kunnen verwezenlijken, bewijst ook deze studie dat een hogere Europese emissiereductiedoelstelling zeer haalbaar is.

De komende maanden zijn essentieel om het energiebesparingsbeleid van Europa weer op de rails te krijgen. Bond Beter Leefmilieu roept het Belgisch voorzitterschap dan ook op om aan de kar te trekken voor een snelle en doortastende implementatie van een Europees energiebesparingsbeleid met een bindende energiebesparingsdoelstelling.

 

Energiebesparing