Europa vraagt uw mening over schaliegas

Schaliegas bovenhalen door fracking (onder hoge druk een mengsel van water, zand en chemicaliën in de grond spuiten),  en steenkoolgasontginning zijn beide technologieën die een kortstondig antwoord proberen te bieden op mogelijke problemen van energiekost, bevoorrading en energieafhankelijkheid. Ze brengen echter een karrenvracht andere problemen met zich mee, waar de energielobby ongetwijfeld minder oog voor heeft. Mogelijke effecten zijn onder meer vervuiling van grondwater, grondverschuivingen en verdroging van natuurgebieden.

Ook in andere Europese lidstaten worden plannen gemaakt om schaliegas, schalieolie of methaan uit steenkoollagen te halen. Vandaag bestaat er geen Europees beleid voor onconventionele brandstoffen. Sommige landen voerden een verbod in, zoals Frankrijk, andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, laten de winning wel toe.

De Europese Commissie wil nu een Europees Evaluatiekader uitwerken voor het winnen van deze brandstoffen. Daarbij wordt zowel gekeken naar de gezondheids-, klimaat- en milieu-eisen, de juridische context als de energiebevoorrading van Europa. Daartoe organiseert de Europese Commissie een openbare consultatie, waarvoor milieuverenigingen, energiebedrijven en burgers worden opgeroepen om hun standpunten door te geven. Op basis van deze bevraging werkt de Commissie in 2013 een voorstel voor een evaluatiekader uit. De bevraging loopt nog tot 23 maart.

Desinvestering uit fossiele energie