Europa wil ‘klimaatpijler’ in het landbouwbeleid

De Europese Commissie (EC) wil de steun aan landbouwers niet langer baseren op historische productiecijfers. Ze vindt dat de toepassing van duurzame landbouwpraktijken en het leveren van ‘publieke diensten’ zoals biodiversiteit als basis moeten dienen voor het subsidiëren van de Europese landbouwers. Dat zegt ze naar aanleiding van de discussie over het EU-budget en de op til staande hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2013.

Op dit ogenblik gaat meer dan 40% van het EU-budget naar landbouw. Dat geld wordt voornamelijk b est eed aan marktinterventies en directe inkomenssteun voor landbouwers. De Europese Commissie (EC) is van mening dat het landbouwbudget moet dalen en de ondersteuning prioritair moet gaan naar milieuvriendelijke landbouwpraktijken en landschapsbehoud. Bovendien benadrukt de EC dat de landbouwsector meer moet doen in de strijd tegen de klimaatverandering. Zo moet de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw drastisch omlaag en moet het landbouwland gebruikt worden als natuurlijke koolstofopslagplaats.

De EC stelt voor om een derde pijler op te richten binnen het GLB, specifiek gewijd aan klimaat. Nu b est aat het GLB uit twee pijlers. De eerste daarvan omvat de marktsteun en directe subsidies aan producenten, terwijl de tweede de plattelandsontwikkelingsprogramma’s omvat. In die tweede pijler hebben de lidstaten de vrijheid om binnen een opgelegd Europees kader zelf maatregelen uit te werken gericht op onder meer milieu, klimaat, biodiversiteit en landschap. Vlaanderen spendeert op dit moment bitter weinig aan voornoemde thema’s en blijft daarmee ver achter op de me est e andere EU lidstaten. Als het van de Europese Commissie afhangt, zal dat in de toekomst dus drastisch anders moeten, en  zullen de subsidies afhangen van de publieke en milieudiensten die de landbouw levert.

Landbouw