Europees akkoord rond emissiehandelssysteem maakt vervuilen duurder, maar niet voor iedereen

De milieuministers van de Europese Unie zijn tot een akkoord gekomen over de herziening van het Europees emissiehandelssysteem, ook ETS genaamd. Enerzijds wordt het marktstabiliteitsreserve versterkt, zodat emissierechten op overschot uit de markt verdwijnen. Dat kan er toe leiden dat de prijs van een emissierecht stijgt, een belangrijk signaal naar de industrie om te vergroenen. "Jammer genoeg wordt in dezelfde adem beslist om meer gratis rechten aan de industrie te geven. Dat is een beslissing met een tegenovergesteld effect," zegt Jonathan Lambregs van Bond Beter Leefmilieu.

“De beslissing van de EU-ministers gaat verder dan wat de Europese Commissie voorstelde of het Europees Parlement besliste. Het marktstabiliteitsreserve versterken kan er op termijn toe leiden dat de prijs van een emissierecht stijgt. Daardoor krijgt de industrie het signaal om te vergroenen. Dit is een goede aanpassing waar ook minister Schauvliege voor pleitte” zegt Jonathan Lambregs, beleidsmedewerker klimaat bij Bond Beter Leefmilieu.

Gratis vervuilen

“We betreuren wel dat de industrie meer gratis rechten krijgt. Met het uitdelen van gratis rechten wordt de industrie aangemoedigd om te vervuilen. Het leidt tot scheefgetrokken situaties. Dat hebben we onder meer aangekaart met de petitie “Geen klimaatgeld voor ExxonMobil” die we vorige vrijdag aan minister Schauvliege overhandigden en die 6.000 handtekeningen opleverde. Deze beslissing is er gekomen mede met steun van ons land. Om de industrie te beschermen is een CO2-grenstaks veel effectiever,” besluit Jonathan Lambregs.

Klimaatbeleid

Meer over Klimaatbeleid