Europees en Vlaams varkensbeleid is kafkaiaans

Deze week keurden de lidstaten een voorstel van de Europese Commissie goed om financiële steun uit te reiken voor de opslag van varkensvlees. Vlaams minister Schauvliege was een grote pleitbezorger van deze maatregel, naar eigen zeggen omdat de crisis in de varkenssector vooral een gevolg is van het Russisch importverbod. Eurocommissaris Phil Hogan lijkt daarmee gezwicht voor de vraag van Vlaanderen en enkele andere lidstaten. Tot voor kort stelde Hogan nog dat de crisis er vooral is gekomen door het  structurele probleem van overproductie. Het is  kafkaiaans dat zowel Europa als Vlaanderen blijft vasthouden aan steunmaatregelen voor de overproductie van varkensvlees terwijl men ondertussen de deur blijft openhouden voor een groei van de varkensstapel.

De cijfers die Eurostat deze week bekend maakte, bevestigen nochtans Hogans eerdere analyse van overproductie. Sinds de invoering van het Russisch importverbod is de Europese varkensstapel verrassend genoeg met 1,2% gegroeid. Het aanbod in varkensvlees blijft veel te groot en de zoektocht naar exportmarkten biedt geen duurzame oplossing. Dit zorgt voor historisch lage prijzen op de markt en brengt de varkensboeren in een steeds diepere crisis.

Hoewel de logica zegt dat enkel een krimp van de varkensstapel voor ademruimte kan zorgen, wil Europa de prijzen stabiliseren door vlees van de markt halen en het tijdelijk op te slaan. Toch komt de sector hier geen meter mee vooruit. Als het gesubsidieerde diepvriesvlees na enkele maanden terug op de markt komt, zal een aanbodpiek immers opnieuw voor lage prijzen zorgen.

In Vlaanderen blijft de afbouw van de veestapel vooralsnog een taboe. Minister Schauvliege  beschikt met het mestdecreet nochtans over het wettelijk kader om de varkensstapel niet ongebreideld te laten groeien. Bij Boerenbond wil men daar niet van weten, het Algemeen Boerensyndicaat ziet wel graten in een oplossing aan de bron. Daar gaan steeds meer stemmen op om de uitbreiding van de varkensstapel door middel van mestverwerking, op te schorten. De druk geleidelijk van het vat halen op een sociaal verantwoorde manier, zou volgens Bond Beter Leefmilieu niet enkel heilzaam zijn voor de sector, maar ook voor het milieu.

Plantaardige voeding Landbouw