Europees Parlement handhaaft nefast biobrandstoffenbeleid

Woensdag 11 september stemde het Europese Parlement in Straatsburg over het gebruik van biobrandstoffen in transport. Biobrandstoffen uit landbouwproducten mogen voortaan nog altijd 6% van het energiegebruik in de sector transport leveren. Bovendien stelde het parlement het volledig in kaart brengen van de broeikasgasemissies van biobrandstoffen uit tot 2020. Bond Beter Leefmilieu (BBL) en andere milieu- en ontwikkelingsorganisaties zijn ontgoocheld: de schade die de productie van biobrandstoffen nú al aanricht wordt zo nog verder vergroot en de subsidiëring van deze ‘verkeerde’ oplossing gaat door.

Gebrek aan daadkracht

De Europese beleidsmakers tonen weinig daadkracht als het aankomt op stemming over dit controversiële dossier waarin commerciële belangen haaks staan op milieubehoud en sociale rechtvaardigheid. Een beweging om de rol van biobrandstoffen in het klimaatbeleid af te bouwen, botst op de lobby’s die belang hebben bij de voortdurende subsidiëring van deze brandstoffen. 

Nadelen biobrandstoffen

Oorspronkelijk wilden Europese beleidsmakers dat 10% van het energiegebruik in de transportsector in 2020 hernieuwbaar zou zijn, met een grote rol voor biobrandstoffen. Inmiddels zijn brandstoffen uit land- en bosbouwproducten zeer omstreden. De eerste generatie biobrandstoffen (bijvoorbeeld op basis van koolzaad of palmolie) heeft vooral een negatieve impact op het milieu en voedselzekerheid: het gebruik van land voor de verbouwing van brandstoffen leidt tot een stijging van de voedselprijzen, landconflicten en het verdwijnen van waardevolle ecosystemen. 

Rol lichtjes bijgesteld

Met de stemming in het parlement wordt de rol  van de eerste generatie biobrandstoffen naar beneden bijgesteld tot 6%. Het in kaart brengen van de broeikasgasemissies van indirecte wijzigingen in landgebruik (ILUC) is in het vooruitzicht gesteld voor 2020. Daarmee geven de Europese parlementsleden een signaal aan de industrie: ze zien weinig toekomst voor biobrandstoffen van de eerste generatie. 

Denk en debatteer mee!

Biobrandstoffen zijn weer hot. Natuurpunt en MO blikken alvast vooruit op de toekomst van het biobrandstoffen beleid tijdens een conferentie en debat op 19 september in Gent (9.30-13u + lunch). Key-note speakers zijn EU-parlementslid Kathleen Van Brempt en Ugent-professor en biobrandstoffenpionier Wim Soetaert, steeds gevolgd door een pittig debat.

(Gratis) inschrijven en meer info via www.natuurpunt.be/biofuels 

Biomassa & biobrandstoffen