Europees parlement kiest voor energiebesparing

Het Europees parlement pleit in haar rapport over de nieuwe Europese energie-efficiëntierichtlijn voor een bindende doelstelling voor energiebesparing. Dit is een zeer belangrijk signaal voor het Europees energiebeleid. Hoewel Europa in 2008 in het energie- en klimaatpakket het engagement aanging om 20% energie te besparen tegen 2020, stond daar geen bindende doelstelling tegenover. Door een gebrek aan ambitie stevenen we momenteel dan ook af op een veel te hoog energieverbruik. Dit is niet alleen nefast voor het klimaat, maar ook voor onze energiefactuur.

Bindende doelstelling

Een bindende doelstelling voor energiebesparing moet volgens het Europees Parlement de motor vormen van een ambitieuzer energiebesparingsbeleid. Daarnaast pleit het parlement ook voor een aantal concrete energiebesparingsmaatregelen.

Gebouwen

In de eerste plaats moeten onze gebouwen veel energiezuiniger. De Europarlementsleden vragen daarom aan de lidstaten om een stappenplan uit te werken dat aangeeft hoe we tegen 2050 80% energie kunnen besparen in gebouwen. Daarnaast moeten ook publieke gebouwen stelselmatig gerenoveerd worden.

Energiebedrijven

Bovendien krijgen ook energiebedrijven (netbeheerders en leveranciers) de doelstelling opgelegd om jaarlijks 1,5% energie te besparen. Daarnaast moet ook het geld voor energiebesparing beter gestroomlijnd worden.

Emissiehandelsysteem

Het Europees parlement vraagt om de wisselwerking tussen het energiebesparingsbeleid en het Europese emissiehandelsysteem nader te bestuderen. Momenteel kan een sterker Europees energiebesparingsbeleid namelijk een nefaste impact hebben op het emissiehandelsysteem. Energiebesparing leidt immers tot minder CO2-uitstoot, waardoor een overaanbod aan emissierechten zal ontstaan en de prijs voor CO2 keldert. Dat is absurd. Het emissiehandelssysteem, dat de CO2-uitstoot van bedrijven aan banden wil leggen, moet in de toekomst de impact van verbeterde energie-efficiëntie mee in rekening nemen.

Al valt er nog één en ander aan te merken op de aanbevelingen van de Europarlementsleden, de stemming in het Europees parlement is een eerste belangrijke stap in dit belangrijke energiedossier. Het parlement gaat met deze voorstellen onder de arm de confrontatie aan met de Europese Commissie en de Europese Raad. BBL hoopt alvast dat de aanbevelingen van het parlement hierbij overeind blijven.

Energiebesparing