Europese Commissie keurt teelt gg-aardappel goed | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Europese Commissie keurt teelt gg-aardappel goed

Linn Dumez

vrijdag 5 maart 2010

De Europese Commissie heeft voor het eerst sinds 1998 de teelt van een genetisch gewijzigd gewas toegelaten. Dat heeft de nieuwe Eurocommissaris voor Gezondheid John Dalli bekendgemaakt. De genetisch gewijzigde (gg) aardappel die nu wordt toegelaten, heet ‘Amflora’ en werd ontwikkeld door het Duitse BASF. De Amflora-aardappel heeft een hoog zetmeelgehalte en werd ontwikkeld voor industriële toepassingen in de papiersector.

Omwille van de wetenschappelijke controverse die er nog bestaat, zijn de Europese lidstaten verdeeld over dit gewas. De gg-aardappel is controversieel, onder meer omdat hij een gen bevat dat zorgt voor resistentie tegen bepaalde antibiotica.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA had eerder al positief advies gegeven voor de gg-aardappel, hoewel de meningen onder wetenschappers verdeeld waren. Dit was nooit eerder gezien binnen het EFSA. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMEA) hebben gewezen op het gevaar dat de Amflora-aardappel de werking van bepaalde antibiotica zou kunnen ondermijnen. De teelt van de gg-aardappel kan leiden tot een overdracht van het resistentiegen naar bepaalde ziekteverwekkende bacteriën, zodat deze bacteriën niet meer kunnen behandeld worden met de antibiotica. De gg-aardappel is dus niet zonder gevaar voor volksgezondheid en milieu.

Ook de Europese milieuministers uitten eerder al hun bezorgdheid. Eind 2008 concludeerden de ministers dat de risicoanalyse zoals die nu door het EFSA wordt uitgevoerd, moet herbekeken worden. De  langetermijneffecten op milieu en volksgezondheid worden nu onvoldoende onderzocht. Hoewel Europa in het herbekijken van de risicoanalyse nog geen stappen heeft ondernomen, geeft de Commissie nu al de toelating voor teelt van de gg-aardappel. Daarmee geeft ze opnieuw het signaal de economische belangen te laten voorgaan op milieu en volksgezondheid.